30.09.2010

Sjednica vijeća o poplavi

Osiguranje sredstava rebalansom proračuna za fond za pomoć od elementarnih nepogoda, dodatna sredstva za gospodarstvo i poljoprivredu, male komunalne akcije i održavanje nerazvrstanih cesta, oslobađane od komunalne naknade u 2011.godini, psihološka pomoć za djecu i stradale te obećanje da će uplatiti svoje vijećničke naknade za rujan Crvenom križu - neke su od mjera za sanaciju šteta na poplavljenim područjima donijete jučer na tematskoj sjednici Gradskog vijeća.

Kako će se sjednica zvati

Vesna Fabijančić Križanić(SDP) zatražila je da se tematska sjednica sazvana pod nazivom "Izvještaj o stanju poplavljenih područja Grada Velike Gorice i prijedlog mjera za sanaciju" proširi i na raspravu o uzrocima koji su doveli do poplave. Viječnik Ante Šimunović(HDZ) nije podržao ovakav prijedlog kazavši da je rasprava o uzrocima u ovom trenutku sporedna.

 - Vi ovdje hoćete da govorimo o krivcima i uzrocima i o stvarima koje nisu u nadležnosti Gradskog vijeća. Naše je da vidimo kako pomoći građanima - rekao je vijećnik Šimunović.

Fabijančić Križanić objasnila je da je važno raspraviti o uzrocima kako bi se oni uklonili da ubuduće se spriječe ovakve elementarne nepogode, a predsjednica vijeća Škare Ožbolt zaustavila je daljnju raspravu kazavši da će se raspravljati i o uzrocima. Viječnik Lucić zamjerio je što vijećnci nisu dobili materijale te je rekao kako je sjednica neozbiljno pripremljena.

Izvještaji

Pod vodom se našlo 14 naselja u kojima je izgrađeno 2319 kuća, a zaprimljeno je 555 prijava šteta od građana. 2500 tona kamenog materijala je utrošeno za obranu, 500 vatrogasaca, 400 vojnika, 200 radnika i brojni mještani i dobrovoljci branili su svoja naselja, a na terenu su bile sve raspoložive službe. Evakuirano je 244 osoba od čega je 22 bilo smješteno u OŠ Vukovina. Poplavljeno je 30 četvornih kilometara Velike Gorice.

- Ono što je najvažnije u ovoj najvećoj nepogodi u posljednjih 100 godina na našem području je da nije bilo niti jedne ljudske žrtve - zaključio je gradonačelnik i uputio poruku zahvale svima koji su spašavali živote i pomagali za vrijeme poplave.

Ivica Barišić iz vatrogasne zajednice prikazao je kronologiju aktivnosti vatrogasaca, a izvijestio je kako je u 9 dana bilo angažirano 504 vatrogasca iz 28 dobrovoljnih vatrogasnih društava i javne vatrogasne postrojbe koji su na terenu odradili 12307 radnih sati. Evelin Mustapić iz Policijske postaje V.Gorica izvjestio je kako nije bilo zabilježenih kaznenih djela ni intervencija policije.

Suzana Strunjak iz Crvenog križa posebno se zahvalila svim aktivistima, a naročito mještanima Novog Čiča koji su se uključili u rad Centra za distribuciju pomoći. Crveni križ podjelio je 2538 štruca kruha, 5940 litara mlijeka, 44000 litara vode, 7066 konzervi hrane, 411 pari čizama, 226 madraca i nekoliko stotinjaka pripremljenih higijenskih i paketa hrane te drugih stvari. Veterinarska stanica otpremila je 120 lešina svinja, 6000 komada peradi, 50 ovaca i druge lešine odnosno sveukupno 64 tone animalnog otpada. Služba za epidemiologiju obišla je 740 kućanstava i objašnjava kako pravilno prokuhati vodu, a izvršili su i 320 dezinfekcija.

VG Komunalac aktivirao je 87-ero zaposlenih i sve strojeve koji su potrošili 2000 litara goriva, VG Vodoopskrba s 24 čovjeka brinula se za dostavu i dostupnost pitke vode, a VG Čistoća do sada je odvela 191 tonu otpada. Od prvog dana aktivirano je svo ljudstvo i strojevi naglasili su direktori otvih gradskih poduzeća.

Riječ predstavnika mjesnih odbora s poplavljenih područja

Predstavnici najviše pogođenih naselja Lekneno-Trnje i Sop Bukevska samo su se zahvalili na pomoći, a iz Strmca Bukevskog nije nikoga bilo na vijeću. Dubravko Pokupec iz Črnkovca rekao je da nema potoka Kosnica da bi cijelo naselje bilo pod vodom. Dr.Zagorac iz Ščitarjeva izvijestio je da je poplavljeno 40 kuća, a dogodio se i eko incident jer se razlilo 5000 litara lož ulja.  Predstavnik naselja Ribnica pohvalio je Crveni križ, vatrogasce i mještane te izvijestio kako je Ribnica veliko mjesto bila je kompleksna situacija s dostavom hrane, ali od srijede je i to radilo savršeno.

Najrječitiji bio je Mario Jambrešić iz Čičke Poljanje koji je rekao kako je voda do prvih kuća došla u ponedjeljak u 18 sati, a prva tri kamiona pijeska i 600 vreća su došla u 21.15 uveče kada je pola Gornje Poljanje bilo pod vodom. Struje je isključena u 22.30. Inače naselje se proteže u duljini od 6 km i ima 220 kućanstva. Oko 20.30 aktivirana je uzbuna i mještani su maknuli blokade s mosta prema Kučama. Stigao je još jedan kamion pijeska i 1000 vreća u noći.

- U cijelom tom periodu nema megafona, nema priopćenja vatrogasnih ekipa da se započne evakuacija. U 6 sati ujutro cijelo selo je poplavljeno, odsječeni od cijeloga svijeta - kaže Jambrešić.

U utorak pomoć su dostavljala 2 vojna čamca u Gornjoj poljani, a u Doljnoj Poljani kod Odranskog ribiča nije bilo nikakve pomoći. Prva pomoć tamo došla je iz Dječjeg vrtića Velika Gorica u hrani, ali nije bilo organizacije kome treba ju i kako dostaviti. Vojska je tamo stigla u srijedu oko 10 sati i počinje podjela pomoći. - Moram reći da nitko nije bio ta dva dana gladan ni žedan, bili smo zatočeni u svojim kućama, ali imali smo hrane za ta dva dana - zaključio je Jambrešić koji je zatražio da se djeci osigura psihološka pomoć kako bi prebrodili doživljene traume.

Rasprava

Stjepan Lučić rekao je kako komunikacija s mjesnim odborima nije bila dovoljna te da bi trebalo provesti vježbe na razini grada kako bi se uklonili nedostaci.

Gradonačelnik se složio da suradnja i komunikacija s mjesnim odborima mora biti bolja. - U trenucima kada smo se doista borili za ljudske živote tu gore bilo je nemoguće organizirati nekakve sastanke i neke druge koordinacije tu dolje - rekao je gradonačelnik pokazivajući na karti poplavljena područja te dodao "Mi smo se morali boriti za civilno stanovništvo i vjerujte da u tim trenucima nitko od nas ne bi mogao misliti da će se 10 kilometara dolje sliti tolika količina vode".

Vesna Fabijančić Križanić osvrnula se na napise medija te izvještavanje na službenim stranicama grada. U ponedjeljak u 23.30 više se ništa nije moglo spašavati kada je sve poplavljeno, moglo se samo evakuirati. U utorak čitamo u 7.30 da raste i Odra, a voda je došla u noći 20-tog na 21. rujan. U srijedu 22.9. zovete predsjednika mjesnog odbora da dođe u krizni stožer, a on ne može izaći iz dvorišta ni sa traktorom. U četvrtak čitamo da je otvoren sifon u Čičkoj Polaljani, zašto tek tada? U pak subotu čitamo da dolazi novi vodeni val i da su sve službe spremne, zašto to nije bilo tako tjedan dana ranije - upitala se V.Fabijančić Križanić.

Goran Beus Richembergh izravno je prozvao Hrvatske vode odgovornim za nastalu situaciju. - Moramo shvatiti da je netko svojim nedjelovanjem, propustima i lošim radom nanio ogromnu štetu Velikoj Gorici - rekao je Beus Richembergh. Rekao je i da je preljevna ustava na Savi nefunkcionalna jer propušta visinu vala koja u Bukevju prelazi visinu nasipa. - Druga stvar, ako ne funkcionira sifon u Čičkoj Poljani istog trenutka podnosi se kaznena prijava, netko je tamo očito napravio vrlo loš posao koji su platili mještani Čičke Poljane - kaže Beus Richembergh.

Damir Šimunić upitao je o slučajevima spomenutim u medijima da u Čičkoj Poljani nije bilo dostave hrane, vode niti pomoći na što su reagirali Suzana Strunjak predočeći popise dostavljene pomoći, kao i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Borislav Turan. - Deset dana nisam vidio svoje dijete, da bi me sada prozivao netko, tko je na terenu proveo dva, tri sata – rekao je zapovjednik JVP.

Svi vijećnici i govornici uputili su pohvale i zahvale svim sudionicima događaja na poplavljenim područjima, od kriznog stožera, vatrogasaca i svih službi do mještana koji su nerijetko spašavali tuđe živote i imovinu dok i sami su bili u nezavidnoj situaciji. Jednoglasno su i prihvatili prijedlog mjera za saniranje šteta nastalim u poplavama.

Mediji bez morala i etike

- Izrazito me razočaralo što su mediji vrlo ružno i kritično izvještavali, a izostala je osnovna novinarska etika. Nitko nije pisao o požrtvovnosti ljudi koji su danonoćno pomagali drugima - izjavila je Tajana Amšel Zelenika. Viječnik Ante Šimunović prozvao je javnu televiziju, a rekao je i da su "neki mediji obavještavali javnost iz toplih ureda na temelju dezinformacija".


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.