11.11.2010

SDP: Smanjiti spomeničku rentu

Spomenička renta, koju plaćaju poduzetnici i obrtnici čije se radnje nalaze unutar gradske kulturne cjeline, treba se bolje urediti kako bi se i na taj način pomoglo gospodarskim subjektima u ovim teškim vremenima - srž je prijedloga koji je u Gradsko vijeće uputila Vesna Fabijančić Križanić iz SDP-a.

Temelj prijedloga leži u izmjenama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara koji je na snazi od 1.listopada, a kojim se omogućava jedinicama lokalne samouprave da smanje ili ukinu spomeničku rentu i na taj način rasterete gospodarstvenike u ova teška recesijska vremena.

- Iako je Grad Velika Gorica od mjeseca srpnja znao da se drugačijim uređenjem ove problematike može pomoći gospodarstvenicima na području našeg Grada, niti nakon stupanja na snagu te mogućnosti, nema prijedloga u tom pravcu - potpisuje u priopćenju Fabijančić Križanić.

Vesna Fabijančić Križanić predlaže obvezu plaćanja spomeničke rente ovisno o djelatnosti koja se obavlja, pa tako da najviši iznos spomeničke rente od 5 kuna po metru četvornom plaćaju obveznici koji obavljaju profitabilne djelatnosti poput banaka, pravničkih djelatnosti i razne trgovine.

Najniži iznos od 1 kune po četvornom metru plaćali bi tradicijski i deficitarni obrti , a svi ostali 2 kn/m2. Prerađivačke ili proizvodne djelatnosti bile bi oslobođene plaćanja spomeničke rente.

Prihod od spomeničke rente može se koristiti isključivo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara i uplaćuje se 60% u korist Grada Velike Gorice, a 40% u korist Državnog proračuna. Dosadašnja praksa je bila da svi poslovni subjekti plaćaju 3 kune po četvornom metru poslovnog prostora, a novi zakon omogućava oslobađanje od rente odnosno visinu rente od 1 do 7 kuna.

Cijeli prijedlog možete pogledati ovdje.


Komentari
11.11.2010 - vito
Da je bilo više ovakvih prijedloga bilo ranije danas bi obrtnici lakše disali!
11.11.2010 - malek
Slažem se s prijedlogom. Naime prije 20 dana poslala sam upit gradonačelniku o tome, ali odgovora o tome nema.....Moj primjer: imam ured od 40 kvadrata u najmu i plaćam godišnju spomeničku rentu 1.440, 00 kuna i još po godišnjem ostvarenom dohotku po poreznoj prijavi. To si davanja kao i za šume, turističku članarinu i sl. o kojima smo se naslušali da će se smaniti kako bi nam olakšali poslovanje, međutim još ništa.
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati