15.05.2009

Rezultati prave ankete za gradonačelnika Velike Gorice


U Jutarnjem listu je objavljena anketa po kojoj Picula osvaja 52,1% glasova, Barišić 38,9%, a Beus 9,0%. Postoci za liste se dosta razlikuju, HDZ koalicija dobila je glasove 46,4% aneketiranih, SDP 48,8%, a HNS 3,9%.


Razlika u broju glasova za gradonačelnika i gradsko vijeće daje naslutiti da je Barišić ipak nedovoljno poznat prosječnom glasaču, a Beus je popularniji od svoje stranke.


Prije nego što se rezultati te ankete uzmu zdravo za gotovo treba podsjetiti da su 2007. sve izlazne ankete pogriješile u postotku većem od standardne pogreške uzoraka.


Mislim da postoje dva razloga za to. Prvi je taj što uzorak vjerojatno nije reprezentativan, a drugi proizlazi iz jednostavne činjenice da je glasovanje tajno i stvar pojedinca, dok prilikom ankete značajan broj ispitanika ne želi odgovoriti ili pod utjecajem anketara pogađa što ovaj želi čuti.


Dosadašnje ankete su također pokazale da se SDP-ovi rezultati u pravilu precjenjuju, a HDZ-ovi podcjenjuju. Ta anomalija može se javiti i zbog inženjeringa s biračkim popisima, ali u Gorici on ne dolazi do izražaja.


Ako u obzir uzmemo i standardne i nestandardne pogreške ipak izgleda da će Picula i dalje ostati gradonačelnik. U tom slučaju ga očekuju teške četiri godine jer je i sam naveo kako je lakše biti ministar nego gradonačelnik budući da ministar ima veliki i stručni tim ljudi koji rade za njega dok gradonačelnik nema.
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.