26.04.2010

Reportaža: Turopoljsko Jurjevo

Plemenita opčina turopoljska, kao organizator, ovogodišnjim Turopoljskim Jurjevom objedinila je tradiciju, kulturu, vjerske sadržaje, ali i suvremenost, te posebno glavnim programom, u nedjelju 25.travnja, ponudila potpun turistički doživljaj za brojne posjetitelje koji su se našli u Lukavec gradu.

Ovogodišnje Turopoljsko Jurjevo bilo je u znaku podgutnice, preteče kravate, pa je posebno za ovu prigodu glavni toranj starog grada, na visini od 20 metara, ukrašen instalacijom „Podgutnica na Lukavec gradu“ u obliku 50 metarske „mega podgutnice“.Tema ovoga Jurjeva je Turopoljska podgutnica koju smo zavezali oko kule Lukavec grada te se i cijela manifestacija vritila oko podgutnice, a na taj način htjeli smo taj naš hrvatski i turopoljski proizvod promovirati – rekao je župan POT-a Franjo pl. Kos.

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je da ćemo u našem gradu dobiti i spomenik kravati, a razvijati će se i druge ideje koje će Veliku Goricu predstaviti kao „Grad kravate“.  I sam Lukavec grad bi trebao postati prepoznatljivo turističko odredište, a o tome je gradonačelnik rekao slijedeće: „Prioritet nam je da nađemo dobru ideju te ju podijelimo sa svima društveno odgovornim stranama zainteresiranim za njeno provođenje, kao što su plemenitaši, vijeće mjesnog odbora Lukavec i okolnih naselja, i kao što su udruge, kulturnog ili drugog izričaja.  Moramo se zajedno dogovoriti što želimo od Lukavca jer najgore bi bilo da ovaj prostor ostane prazan. Stoga će Grad podržati da ovaj prostor ima kulturno-povijesnu i komercijalnu dimenziju kako bi se u Lukavcu češće okupljali“.Svečani program Jurjeva u Lukavcu započeo je pucnjem Turopoljskog drvenog topa, a pucnjem iz izvornog oružja pridružile su se i gostujuće povijesne postrojbe, nakon čega je slijedio prijavak kapetana banderija uz kojega su župan Franjo pl. Kos i gradonačelnik Dražen Barišić izvršili postroj vojnika.

Kapetan je potom zapalio jurjevski krijes čime je i završio službeni i kulturno umjetnički program, a zabava se nastavila pod velikim šatorom uz turopoljsku gastronomsku ponudu te na pozornici koju je nakon folkloraša zauzela grupa Sjaj zabavljajući prisutne do kasno u noć.

Nedjeljni Jurjevski dan bio je popraćen bogatim folklornim i kulturno umjetničkim programom na kojemu je nastupilo petnaestak folklornih skupina iz Hrvatske, pretežno Turopolja, te gostujući folkloraši iz Skoplja i Beča. U skladu s temom ovogodišnjeg Jurjeva, Turopolje kao kolijevka kravate, prikazan je i kratak igrokaz „Prva kravata“ u kojem djevojka veže podgutnicu, kao znak uzajamne ljubavi i vjernosti, vojniku na konju koji odlazi na bojište.Prostor u i oko utvrde Lukavec bio je ispunjen sajamskim ugođajem pa su se uz neizbježne zabavne, slastičarske i trgovačke štandove u prilazu Lukavec gradu, ovdje našle i rjeđe viđene tradicionalne rukotvorine, izložbe suvenira i drvenih maketa građevina te prodaja numizmatičkih novčanica. Kistom vješti likovni umjetnici ispred dvorca pokušavali su uloviti prikaz i duh tvrđave, a njihovi daleko mlađi sljedbenici svoje prve likovne radove iscrtavali su na likovnoj koloniji Centra za djecu, mlade i obitelj. Humanitarnu prodajnu izložbu predstavilo je udruženje likovnih umjetnika našega grada.

Ovom prigodom Plemenita opčina turopoljska još je jednom javno zatražila povrat imovine, a u to ime sakupljali su se i potpisi potpore za peticiju kojom se traži da se, 1947. godine oduzeta imovina, vrati stvarnim vlasnicima i omogući obnova i osnivanje novih zemljišnjih zajednica. Među tom imovinom je i kaštel Lukavec grad koji su Turopolci od 15. stoljeća četiri puta gradili.
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati