03.06.2009

Razgovori: Klaudio Štefančić, voditelj galerije Galženica


Kako naša Galža diše, pitate se? E pa ako već ne odlazite na izložbe (sram vas bilo) poslušajte što nam se spremalo ili se tek sprema u par kratkih rečenica kustosa, voditelja galerije Klaudia Štefančića.


Galerija Galženica

Ima li publike za izložbe u galeriji ?

Publike ima kao i na svakoj drugoj izložbi suvremene umjetnosti. Godišnje u prosjeku to znači oko 150 posjetitelja po izložbi.


Koja izložba je bila najposjećenija ?

Dvije su izložbe bile najposjećenije. Riječ je o međunarodnim skupnim izložbama Device Art I i Device Art II, koje smo u suradnji s nezavisnim kustoskim timom Kontejner iz Zagreba organizirali 2004. i 2006. Svaku od njih pogledalo je više od 1000 posjetitelja.


Koju izložbu pamtite kao Vama osobno najdražu i zašto ?

Nemam najdražih izložaba, ali sam jako ponosan na prvo međunarodno događanje koje smo organizirali u Galeriji Galženica 2003. kada sam u suradnji s kustosicom iz MSU-a Željkom Himbele i profesorom sa splitske umjetničke akademije Danom Okijem organizirao izložbu "Re:sources - novi mediji i mladi hrvatski umjetnici" i međunarodni simpozij "Novi mediji u umjetničkoj edukaciji".


Kako se Galerija reklamira i dali Vam grad izlazi u susret?

Ne reklamiramo se u klasičnom promidžbenom smislu, što znači da npr. ne koristimo city-light ili džambo plakate, budući da nam to ne dopušta godišnji budžet. Više o vlastitim aktivnostima informiramo zainteresiranu javnost putem specijaliziranih medijskih kanala, nego što se 'reklamiramo'. Grad Velika Gorica ne samo da nam izlazi u susret, nego je - baš kako je to i u drugim hrvatskim gradovima - naš najveći financijer.


Kakav Vam je daljnji program, ima li nešto što biste posebno istaknuli ?
 
Slijedeću izložbenu godinu ponovno ćemo koncipirati program na bazi međunarodnog poziva umjetnicima i kustosima da predlože radove ili projekte koji bi, primjereno novom stoljeću, bili zasnovani na novom umjetničkom osjećanju. O svemu više u drugoj polovici ove godine bit će moguće čitati na našim web stranicama.


Kažu kako je kultura u Gorici zapostavljena, koje je vaše mišljenje o tome?

Čini mi se da nitko nije zapostavljen i da svaki oblik neke kulturne aktivnosti ima slobodu djelovanja.

M.P.


Komentari
03.06.2009 - netko
neki opaki lik...cccccc...:)
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati