23.07.2010

Radovi na očuvanju kulturnih dobara

Sezona zaštitnih radova na kulturnim dobrima na području Velike Gorice u punom je jeku.

Vlaga koja uništava unutrašnjost i vanjska pročelja zidane kapele u Novom Čiču sanirat će se do kraja godine. Naime, radovi na toj kapeli počeli su još lani, a cjelokupna investicija stoji 160.000 kuna.

Na drvenoj kapeli u Buševcu postavljaju se drvene zidne i stropne obloge te će se restaurirati oslikani drveni tabulati. U planu je i uređenje okoliša.

Radi se i na kuriji Modić Bedeković u Donjoj Lomnici. Popravljaju se međustropne konstrukcije, podovi, zidovi i instalacije, a konačni cilj je pripremiti kuriju za otvaranje stalnog muzejskog postava.

U proračunu Grada Velike Gorice osigurano je 30.000 kuna za izradu cokla oko drvene kapele u Gustelnici, koja je građena 1887. godine po nacrtima Hermanna Bolea. U posljednjih nekoliko godina ta je kapela potpuno obnovljena.

Radi se i na drvenoj kapeli svete Barbare u Velikoj Mlaki, za što je Grad izdvojio 80.000 kuna.

– Radovi se provode uz stalni nadzor. Grad će se i dalje brinuti o baštini našeg Turopolja – poručio je dogradonačelnik Kolarec.

izvor: lk/Večernji list


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati