14.04.2010

Pušači i nepušači


Sinoć je u Pučkom otvorenom učilištu predstavljena druga od pet knjiga iz "gastarbajterskog" ciklusa Dragutina Trumbetaša pod nazivom "Pušači i nepušači", a povodom predstavljanja je i otvorena izložba crteža ovoga velikogoričkog umjetnika.

Autor, i sam gastarbajter (njem. gost + radnik), dio svog radnog vijeka je proveo u Njemačkoj te gotovo dokumentaristički slikama, a detaljnije kroz ove knjige, opisuje položaj gastarbajtera.

Kroz 30 poglavlja knjiga autor donosi cijeli spektar priča o ljudima iz Turopolja, prostora bivše Jugoslavije i drugih zemalja, koji su "trbuhom za kruhom" sreću potražili u Njemačkoj i tako portretira gastarbajterski život 70-tih godina u toj zemlji.

Istinski kroničar izravno je progovorio o odnosu prema useljenicima, vrijeđanju i čestom iskorištavanju gastarbajtera koji životare štedeći za povratak u domovinu. Smatra se da je Dragutin Trumbetaš svojim crtežima u Njemačkoj pokrenuo rasprave o položaju useljenika u to vrijeme.

trumbetaš1.jpg
"Sastanak Mjesne zajednice" i "Dosta mi je tvoje lubomore"

Naziv knjige, koje je aktualno u ovo vrijeme, autor je objasnio kako je zaključio da u to vrijeme pola stanovnika Njemačke su bili pušači, a pola nepušači dok su gotovo svi gastarbajteri bili nepušači. U knjizi i navodi istraživanje Blitz Zeitunga iz 1973. godine koje navodi kako pušači rade, hodaju i jedu brže, manje spavaju i vitkiji su, brže osvajaju žene, te da su sveukupno korisniji od nepušača.

Predstavljene slike na izložbi do nedavno su bile u postavu Galerije „Prsten“ Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, a izložbu je otkupio Muzej suvremenih umjetnosti.

Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati