09.02.2011

Pulmološka ambulanta i ove godine čuva gorička pluća

Pulmološko - alergološka ambulanta  u Velikoj Gorici, u Ulici Matice Hrvatske bb, i ove će godine iz proračuna Zagrebačke županije dobiti 40 tisuća kuna - odlučeno je na jučerašnjem kolegiju župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Ukupan iznos na račun ambulante isplaćivat će se svaka tri mjeseca.

Jedan tim premalo

Ovo nije prva godina da Županija financijski pomaže ambulanti. Novac koji joj je lani u svome proračunu osigurala Županija ambulanta je potrošila u prvih deset mjeseci, i to na plaće liječnika specijalista i medicinske sestre koji su na velikogoričkom području osiguravali pulmološku skrb.

- Premalo je jedan tim, pa stoga ambulanta dva dana u tjednu radi ujutro, a ostale dane poslijepodne - rekla je dr. Alma Rožman, ravnateljica zagrebačke poliklinike za bolesti dušnog sustava kojoj pripada gorička ambulanta.

Naime, tvrdi dr.A.Rožman, u goričkoj ambulanti pomoć traže i pacijenti s područja Petrinje i Siska jer su njihovi kapaciteti, kada je pulmologija u pitanju, pretrpani.

- Nema gužvi, no 70 posto pacijenata preglede želi obaviti poslijepodne, pa bi bilo dobro da imamo još jedan tim jer jutarnja smjena uglavnom obrađuje hitne pacijente - istaknula je ravnateljica.

Oprema i usluge koje Velikogoričani u svojoj ambulanti mogu dobiti ne zaostaju za onima u Zagrebu.

- Liječnički tim može obaviti sva alergološka testiranja, a pacijenti u ambulanti mogu obaviti i mjerenje plućne frekvencije te spirometriju i koristiti inhalatorij -naglašava liječnica. Dodaje da ambulanti nedostaje samo rendgen, no s obzirom na to da je smještena u Domu zdravlja, pacijenti mogu uz uputnicu na rendgen bez većih čekanja.

Ističe da je područje koje ambulanta obuhvaća veliko, pa se zbog manjka timova u proljeće i jesen, kada pelud zalaprša zrakom, događa da liječnici alergičare naručuju tijekom više dana. Moraju ih grupirati kako se ne bi stvarale gužve.

Nema prevencije!

Na žalost, iako potreba postoji, Gorica nema preventivnih programa poput onog zagrebačkog kojim se građanima, pušačima, mjeri plućna funkcija bez uputnice.

- Razmišljamo o organizaciji sličnih akcija, a u Županiju smo poslali i plan pa ako nam odobre sredstva, rado ćemo se upustiti u organizaciju - istaknula je dr.A.Rožman. Do tada, poručuje Goričanima, jedan tim liječnika iz Zagreba posjećuje i njihovu ambulantu svaki put kada se tamo obilježavaju dani povezani s plućnim bolestima.

- To su, primjerice, dan KOPB-a ili dan TBC-a - objasnila je liječnica.

autori: S.Hoffman, L.Kovačević / Večernji list
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.