13.07.2010

Pripreme za sezonu grijanja

Glavobolju koju Goričanima zadaju visoke cijene grijanja neki su počeli liječiti ugradnjom razdjelnika i ventila za radijatore.

 

Prezentacija u zgradi

 

Riječ je o proizvodima koje su na radijatore goričkih stanova do sada ugrađivale tvrtke “Bruneta” i “Industrijska mjerenja”. Uz pomoć razdjelnika mjeri se potrošnja toplinske energije svakog radijatora, a ventilima se regulira potrošnja energije u skladu sa željenom temperaturom prostora.

 

“Plaćate li i vi račune svojih susjeda? Uz pomoć razdjelnika Brunata Futura uštedite do 30 posto na računima za grijanje. Ugradnjom razdjelnika plaćate samo ono što ste vi potrošili”, piše tvrtka “Brunata” na svojim reklamnim plakatima. Dino Čopo iz te tvrtke održao je sinoć prezentaciju razdjelnika u zgradi u Ulici Jurja Dobrile 8.

 

Nesavršen sustav

 

– HEP toplinarstvo izdaje nam dozvolu za ugradnju razdjelnika ako više od polovice stanara na istom energometru pristane na to. Stanarima ulaza ili zgrade koji ne žele ugraditi razdjelnike potrošnja se obračunava kao i prije, prema površini stana. Sustav nije savršen i poželjno bi bilo da barem 70% stanara ugradi razdjelnike. Potrošnju onih koji imaju razdjelnike mi dostavljamo HEP-u – kaže Čopo. Razdjelnik i ventil “Bruneta” prodaje po 499 kuna, a obično se postavlja 4-5 kompleta u stanu, ovisno o tomu koliko ima radijatora.

 

– Lani u rujnu od 34 stana u našoj zgradi razdjelnici su ugrađeni u 21 stanu, dakle, troškovi se ne raspoređuju točno, no uštede ipak ima, iznosi oko 30 posto – kaže Dubravko Gojak iz Ulice Emila Laszowskog 35 i dodaje kako oni koji su kupili samo razdjelnike, ali ne i termostatske ventile nisu mnogo uštedjeli na grijanju.


Pročelnik za komunalne djelatnosti Dubravko Katulić ističe da Grad podržava ugradnju razdjelnika, ali ističe da je riječ o individualnoj odluci svakog kućanstva. Nadu da će ubuduće i više uštedjeti na grijanju Goričanima daje i skora plinofikacija Toplane u Vidrićevoj, koja opskrbljuje dio grada, no cijenu grijanja na plin odredit će Vlada na prijedlog HEP-a, ističe Dubravko Katulić.


izvor: Večernji listKomentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati