26.02.2010

Priopćenje Gradskog vijeća o anonimnoj prijavi


Gradsko vijeće Grada Velike Gorice izdalo je priopćenje, koje potpisuje predsjednik vijeća, kojim traži gradonačelnika da se očituje o anonimnoj kaznenoj prijavi koja je podnesena protiv njega. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

U srijedu, 24. veljače 2010. godine Gradsko vijeće Velike Gorice zaprimilo je kopiju kaznene prijave podnesene protiv gospodina Dražena Barišića, gradonačelnika Grada Velike Gorice, kojom ga se izravno optužuje za počinjenje kaznenih djela zlouporabe službene dužnosti i nesavjesnoga poslovanja i to na način da je gradskom komunalnom trgovačkom društvu VG Vodoopskrba „krajem mjeseca siječnja ili početkom veljače 2010.“ nezakonito odobrio isplatu u visini od 638.967,68 kn na ime neizvršenih radova na „zacjevljenju dijela oborinskog kanala II“ i to na temelju dviju „fiktivnih privremenih situacija“ od 17. 12. 2009. i 31. 12. 2009. godine.

Drugim riječima, gradonačelnik je optužen da je sredstva gradskoga proračuna isplatio gradskom komunalnom poduzeću za radove koji nisu nikad izvršeni i to na temelju krivotvorene dokumentacije. Naime, prema Zakonu o proračunu grad, kao jedinica lokalne samouprave, ne smije avansno plaćati ugovorene radove već je moguće plaćanje vršiti samo za izvršene i uredno situirane radove. Na svakoj građevinskoj situaciji moraju se nalaziti potpisi svih odgovornih osoba, od izvođača, nadzora, nadležnog pročelnika i gradonačelnika.


Kaznena prijava potpisana je od strane neimenovanih „Vijećnika Gradskog vijeća grada Velike Gorice“ ali sam provjerom kod predsjednika klubova vijećnika utvrdio da iza nje ne stoje vijećnici SDP-a, DC-a, HSLS-a ili HNS-a koji čine većinu u Gradskome vijeću. Za vijećnike ostalih stranaka (HDZ, HSS, HSP i HSU) nemamo saznanja. 


Budući da se radi o vrlo teškoj optužbi i vrlo visokome iznosu eventualno nanesene štete gradskome proračunu, te da je Gradskome vijeću naknadno dostavljena i foto-dokumentacija lokacije oborinskoga kanala II na dan 25. veljače 2009. godine iz koje je razvidno da radovi na kanalu nisu izvršeni, Gradsko vijeće je zatražilo od gradonačelnika Barišića da se u najkraćemu mogućem roku pismeno očituje o istinitosti navedenih optužbi te da u svome očitovanju navede jesu li spomenuti radovi izvršeni, na temelju koje i kada datirane građevinske dokumentacije, od koga ovjerene i kontrolirane su situirani i plaćeni. 


Obzirom na zakonsku obvezu prijave svake sumnje u počinjenje kaznenoga djela ovo priopćenje, uz medije, dostavljamo i Odsjeku gospodarskoga kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke na žurno postupanje radi mogućnosti uklanjanja materijalnih dokaza.
Komentari
01.03.2010 - LOLek
ma muka mi je više i od jednih i od drugih.. Da 50 % energije koju nulažu u medjusobna podmetanje usmjere za dobrobit grada svima bi nam bilo bolje, ovak boli njih plaće se isplaćuju svaki mjesec...
01.03.2010 - hudini
Jasno je da iza toga stoji drug Goran Beus Rikenbergić
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.