16.12.2010

Predstavljanje fotomonografije Hrast - drvo Turopolja

"Hrast - drvo Turopolja" naziv je fotomonografije na 160 strana autorice Katje Matković Mikulčić koja će biti predstavljena večeras u gradskoj vijećnici u 19 sati.

Riječju i slikom ova fotomonografija predstavlja drvo koje je odigralo značajnu ulogu u povijesti Turopolja, a i danas mu donosi i pronosi slavu. Od odlične hrastovine iz svojih šuma Turopoljci su gradili prostrane domove (dvorove ili kurije), velike zadružne stolove oko kojih su se sakupljali zadrugari, škrinje i ostale uporabne predmete. Jedinstveni primjeri graditeljstva od hrastovine su drvene kapelice Turopolja.

Hrastove šume donosile su Turopoljcima velike prihode pa su ih zato brižno održavali i čuvali, a u određeno vrijeme tjerali su svoje poznate svinje "u žirovinu". Zbog potrebe za plodnim tlom često su krčili šume, a kao spomen na to podigli su drvena „Vrata od krča“ koja i danas stoje u Turopoljskom Lugu.
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati