23.02.2010

Predavanje o starogrčkoj kulturi


Večeras u Pučkom otvorenom učilištu s početkom u 19 sati možete poslušati predavanje pod nazivom "Orfei - počeci grčke kulture". Predavanje će voditi Nataša Žaja iz Kulturne udruge Nova akropola.

O Orfeju danas ima toliko malo povijesnih podataka da neki čak sumnjaju da je ikada i postojao. Međutim, veliki grčki filozofi, poput Pitagore, Empedokla i Platona, smatrali su Orfeja povijesnom ličnošću, a njegovo je učenje nedvojbeno izvršilo snažan utjecaj na njihove, ali i na mnoge druge filozofske škole.

Za Orfeja se kaže da je on prvi ljudima objavio imena bogova, kao i njihovu ulogu u postanku, te da je pročistio istrošene elemente starih religijskih obreda. Osnovao je školu sa strogim pravilima u kojoj su temeljna načela bila vezana uz ispravan život i ideju reinkarnacije ili seobe duše, a važan dio njegovog učenja bila je muzika.
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati