25.02.2010

Predavanje o Metropolitani


U četvrtak, 26. veljače u Muzeju Turopolja u 19.00 sati, u okviru Matičina četvrtka u Muzeju, održat će se predavanje o Metropolitanskoj knjižnici - dragulju među hrvatskim knjižnicama. Knjižnicu će predstaviti prof., vlč. VLADIMIR MAGIĆ, ravnatelj Metropolitanske knjižnice u Zagrebu.

Zagrebačka knjižnica Metropolitana Bibliotheca cathedralis ecclesiae zagrabiensis ubraja se među najstarije crkvene knjižnice u Hrvatskoj. Počeci su joj vezani uz osnivanje biskupije u Zagrebu (1093./94.). Ukupno posjeduje oko 60.000 svezaka građe. Posjeduje oko 150 starijih rukopisa (11. – 16. stoljeće) od kojih su mnogi bogato iluminirani i predstavljaju svjetske raritete: Biblia Sollemnis i Misal Jurja Topuskog.  Posebno treba spomenuti malu, ali vrijednu zbirku atlasa i zemljovida, te naročito vrijednu Valvasorovu knjižnicu, koja sadržajem obuhvaća područje svih do tada poznatih znanosti, a broji oko 1530 svezaka s Valvasorovim ex librisom, i oko 7300 grafika.
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura