18.03.2010

Predavanje o kapeli iz V.Mlaki


U četvrtak, 18. ožujka u Muzeju Turopolja u 19.00 sati, u okviru Matičina četvrtka u Muzeju,  bit će održano predavanje o kapeli svete Barbare u Velikoj Mlaki. Predavanje će održati doktorica Sanja Cvetnić profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i predstojnica Katedre za umjetnost renesanse i baroka.

Osim predavanja bit će predstavljena i monografija Kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki  koju je uredila Sanja Cvetnić, a izdao Leykam international 2008. godine.Predstavljanje će popratiti prigodnom glazbom crkveni zbor Schola cantorum „Sveta Barbara“. 

Kapela sv. Barbare je najreprezentativniji primjerak drvene sakralne arhitekture u Hrvatskoj. Građena je od 17. stoljeća, a glavnina unutarnje opreme potječe iz 18. stoljeća. Monumentalnom ljepotom i sačuvanošću ističe se unutar korpusa drvenih kapela koje grade domaći majstori drvodjelje. Unutrašnjost Sv. Barbare puna je intenzivnih boja i oslikanih figuralnih i ornamentalnih oblika po zidovima, stropu, oltarima. U njima se na jedinstven i sugestivan način prožimaju lokalna pučka tradicija (na razini izvedbe) te visoki stil i ikonografija europskih središta kao što su primjerice Rim ili Antwerpen (na razini predloška ili uzora).Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati