27.01.2011

Pravobraniteljica zadovoljna

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak danas je boravila u službenom posjetu Velikoj Gorici gdje se sastala s gradonačelnikom Draženom Barišićem i suradnicima, održala sastanak s Povjerenstvom za osobe s invaliditetom te posjetila Osnovnu školu Eugena Kumičića.

Nakon završetka posjeta upitali smo pravobraniteljicu Slošnjak o dojmovima o našemu gradu i odnosu prema osobama s invaliditetom.

- Najvažnije je da se provodi uključivanje osoba s invaliditetom u lokalnu zajednicu te da su uključene u donošenje odluka koje se tiču njih samih - kaže pravobraniteljica Slošnjak koja poručuje da je napredak u Velikoj Gorici očit.

- Vidljiv je ovdje senzibilitet za osobe s invaliditetom na način da ih se i pita i surađuje s njima. Mogu reći da u Hrvatskoj ima dosta sredina koje nažalost nemožemo toliko visoko ocjeniti - zaključuje pravobraniteljica.

Strategija se provodi

Na samom početku danjašnjeg posjeta gradonačelnik je pravobraniteljicu upoznao s provođenjem Strategije za izjednačavanje mogučnosti osoba s invaliditetom. Nakon njene izrade 2008. godine krenulo se ubrzo i u ostvarivanje zacrtanih ciljeva. Uklanjaju se arhitektonske barijere, nabavljeno je kombi vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom, opremljena je dvorana za treninge sportaša i rekreativaca, formirano je gradsko savjetovalište, zaživio je program osobnog asistenta i druge stvari.

- U gradu se polako vide efekti našega rada. Od uklanjanja arhitektonskih barijera, uvođenja zvučnih semafora, postavljanja linija vodilja za slijepe u OŠ Eugena Kumičića i u Dom zdravlja, do kupnje specijalnog kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom. Uvijek se može više, jasno, i to nam je i cilj i zadaća da nastavimo u započetom smjeru - poručio je gradonačelnik Barišić.


pravogradonačelnik.jpg
Gradonačelnik je pravobraniteljicu upoznao sa gradskom strategijom za osobe s invaliditetom

Zaposlenje ključno

Zasigurno najveća pomoć koja se može pružiti osobama s invaliditetom je omogućiti im radno mjesto. Zakonska obveza govori da na 35 zaposlenih treba biti jedna osoba s invaliditetom, a reviziju u strukturi zaposlenika gradske uprave i poduzeća najavio je i gradonačelnik. S novim popisom stanovništva vjerojatno će se i broj velikogoričkih osoba s invaliditetom sa sadašnjih pet i pol tisuća povećati s obzirom na pretpostavku da 11 posto stanovništva ima neku vrstu tjelesnog oštećenja.

- Ako zdrava osoba daje 100 posto od sebe, onda vjerujte da će osoba s invaliditetom dati 120 posto - poručuje potencijalnim poslodavcima savjetnik gradonačelnika Darko Matić zadovoljan i nedavno održanim forumom na kojemu su predstavljeni pogodnosti i olakšice za poslodavce pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.


Slijepim učenicima osobni asistent

Pravobraniteljica Slošnjak je nakon sastanka s Povjerenstvom posjetila Osnovnu školu Eugena Kumičića u koju idu slijepi prvašić Marko Cavrić i Kristina Krsnik koja pohađa 6. razred. Od posjeta će koristi imati i obitelj Cavrić koje je pravobraniteljica upoznala s mogućnošću subvenciniranja prijevoza do škole njihovog sina. Naime, mladoga Marka svakoga dana voze iz Pokupskog do Kumičića.

pravoučenici.jpg
Kristina i Marko pohađaju OŠ E.Kumičića

Ravnateljica škole je iskoristila priliku da zatraži i osobnog asistenta za Kristinu koja prati sve aktivnosti kao i svi ostali đaci uključujući i terensku nastavu.

- Neophodna je osoba koja bi bila isključivo posvećena Kristini. Nadamo se da će ovaj posjet rezultirati podrškom i pomoći u njenom školovanju - poručila je ravnateljica Snježana Pavić pojašnjavajući da je Kristina s ostatkom razreda u studenom propješačila od Medvednice do Šestina, što pokazuje njenu uključenost u sve aktivnosti.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati