24.01.2011

Povjerenstvo zakonopisac

Nakon pet mjeseci stanke sastalo se gradsko Povjeranstvo za povrat imovine prošireno s novom članicom Vesnom Škare Ožbolt, predsjednicom Gradskog vijeća.

Glavna vijest sa sjednice je da se prijedlog izmjena i dopuna Zakona o naknadi imovine saborskog zastupnika Gorana Beusa Richemberga, koji je u saborsku proceduru nedavno upućen, smatra "nedorečenim".

Povjerenstvo je stoga zaključilo da će samo organizirati izradu Zakona o zemljišnim zajednicama, izmjena Zakona o naknadi kao i Zakona o vlasništvu i stvarnim pravima u čemu će zatražiti pomoć stručnjaka s Pravnih fakulteta u Rijeci i Zagrebu.

Ovakav put iziskuje dvije stvari koje zemljišnje zajednice nakon 20 godina borbe s vjetrenjačama imaju sve manje - strpljenje i vrijeme, a to pokazuje i stav Plemenite opčine turopoljske.

- Zaključci povjerenstva nisu zadovoljavajući jer nije podržana inicijativa grupe saborskih zastupnika da se pokrene izmjena Zakona. Mi smo mišljenja da je ova inicijativa dobra. Čim više čekamo može se dogoditi da ove godine to pitanje niti ne dođe u saborske klupe - kaže Franjo pl. Kos.

Nedorečen prijedlog saborskog zastupnika koji s pravnog gledišta nema stvarnu osnovu, kako ga je okarakteriziralo povjerenstvo s gradonačelnikom na čelu, sastoji se od izmjene jedne rečenice članka 21. spornog Zakona čiju ocjenu ustavnosti traže i zemljišne zajednice. Osnova za opravdanost izmjene te rečenice predstavljena je kroz 100 stranica popratnih materijala.

Velikogorički HNS ovakav istup Povjerenstva proglasio je još jednim načinom da se povrat imovine opstruira i onemogući jer izrada novog prijedloga u ovome sazivu ne bi stigla na saborsku raspravu.

- HDZ, DC i HSS nisu smogli snage izdignuti se iznad svojih strančarskih, ali i tko zna čijih još interesa, i podržati inicijativu koja je ušla u saborsku proceduru. Svojim muljanjem i kupovinom vremena zapravo su opalili pljusku zemljišnim zajednicama - stav je HNS-a, stoji u priopćenju.

Zemljišne zajednice zatražile su i raspravu o ponovnom stavljanju na dnevni red Gradskom vijeća točku po kojoj bi to predstavničko tijelo dalo načelnu, ali važnu službenu, podršku nastojanjima zemljišnjih zajednica da se ostvari njihov cilj povrata imovine. Povjerenstvo je zaključilo da još nije vrijeme za takav istup.

- Ako nemožemo uvjeriti 27 naših gradskih zastupnika da nas podrži, kako ćemo 120 saborskih zastupnika - pita se Franjo pl. Kos iz Plemenite opčine turopoljske koja traži podršku gradskih vijećnika po ovome pitanju.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.