25.02.2011

POT predstavio program za 2011.godinu

Povrat imovine, Turopoljska svinja i vojna postrojba Turopoljski banderij glavne su okosnice na kojima će raditi Plemenita opčina turopoljska, rečeno je jučer na Programskom spravišču koje se održalo u starom gradu Lukavcu.

Na radnom spravišću usvojen je Program rada za 2011.godinu te izvješća o financijskom poslovanju u protekloj godini. Izvješća su podnijele i Inventurna komisija koja je popisala imovinu te Nadzorni odbor koji kontrolira pravovaljanost rada udruge.

Udruga je godinu završila s minusom od 84 tisuće kuna koje će ove godine morati nadoknaditi. Najviše problema plementaši su imali s Turopoljskom svinjom na kojoj je prošle godine suzbijena bruceloza, a zbog čega je udruga od izvjesne veterinarske inspektorica, čije "maltretiranje POT-a" su službeno osudili i njeni nadređeni, zaradila nekoliko prijava od kojih je jedna rezultirala kaznom od 35 tisuća kuna.

Plan rada za 2011. godinu

Najvažnija točka za ovu godinu je povrat imovine oduzete za vrijeme komunističke vladavine 1947. godine, a na ovu temu raspravu ovih dana očekujemo i u Hrvatskom saboru. Plementaši kao dio Zemljišnjih zajednica Zagrebačke županije sudjeluju u organizaciji okruglog stola o važnosti povrata imovine koji će okupit stručnjake, predstavnike zemljištaraca te vlasti.

- Težište plana rada je prvenstveno oko povrata imovine i tu ćemo imati nekoliko akcija. Već u trećem mjesecu bude okrugli stol na temu Zakona o povratu i naknadi za oduzetu imovinu koji je pušten od grupe saborskih zastupnika u proceduru u Hrvatski sabor - kaže Franjo pl. Kos.

Udruga nastavlja na očuvanja Turopoljske svinje, autohtone hrvatske pasmine, za što će se ustrojiti posebna sekcija unutar udruge.

- Za Turopoljske svinje upravo smo danas dobili odobrenje za novi uzgojni program kao uzgojno valjana udruga na razini cijele Hrvatske i tu ćemo morati tu službu osposobiti - rekao je Franjo pl. Kos dodavši da od ove autohtone pasmine žele napraviti brand kvalitetnih suhomesnatih proizvoda.

potovci.jpg

Banderijalci će pucati iz kule Lukavec grada

Turopoljski banderij, povijesna vojna postrojba, i ove godine ima više desetaka gostovanja na kojima promovira Turopolje i Veliku Goricu. U pripremi je i knjiga o ovoj postrojbi koja je u Francusku, prema našim uvjerenjima, donijela „podgutnicu“ – preteču kravate. Banderij dobiva i topove za čiju uporabu je održana obuka.

- Svih sedam banderijalaca koji su išli na obuku za pucanje iz Turopoljskog topa završili su uspješno obuku i dati ćemo sada topove na atestiranje kako mogli iz njih vršiti pucanja za naša događanja - rekao je Juraj pl. Glagolić, najavljujući da bi top uskoro mogao i zapucati s tornja Lukavec grada.

Nastavljaju se sve manifestacije

Udruga će organizirati, ili sudjelovati u organizaciji, trinaest značajnijih manifestacija od kojih ćemo samo izdvojiti Turopoljsko Jurjevo, Turopoljsku trku, Šetnicu, Obnoviteljsko spravišće koje ove godine slavi 20. godina od obnove Plemenite opčine turopoljske, Žirovinu i Lucijsko spravišće. Uz to tu su okrugli stolovi, tribine i predavanja koja se planiraju održati ove godine.

Na Programsko spravišće odazvao se 21 sudac ili zamjenik što na još jedan način pokazuje aktivnost ove udruge koja čuva baštinu Turopolja. Suci i podžupani vrlo su aktivno sudjelovali u raspravi s konkretnim prijedlozima na čijoj izvedbi treba poraditi.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati