02.12.2010

Popisana nepristupačna mjesta za osobe s invaliditetom

Povodom sutrašnjeg međunarodnog Dana osoba s invaliditetom sinoć u gradskoj vijećnici održao se susret predstavnika grada te javnih ustanova i udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom. Još veći značaj ovome događaju dalo je predstavljanje "Vodiča kroz Grad Veliku Goricu za osobe s invaliditetom".

U najvećem dijelu Vodiča koji ima preko 100 stranica popisani su objekti u koje je pristup invalidima pristupačan odnosno nije moguć. Kako stoji u vodiču, a potvrđuju i same osobe s invaliditetom, najveće "sramote" su objekti Policijske postaje i Hrvatskog zavoda za zdrastveno osiguranje kojima pristup nije moguć.

osobesinvalid1.jpg

Ovaj vodič samo je jedan dio učinjenog iz Strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom, a od ostaloga gradonačelnik Dražen Barišić istaknuo je nabavku kombija za prijevoz, opremanje sportske sobe za vježbanje, postavljanje zvučne signalizacije i micanje arhitektonskih barijera na raskrižjima, postavljanje linija vodilja u javim ustanovama, a uskoro će krenuti s radom savjetovalište za djecu i mlade osobe s invaliditetom.

- Želimo imati jednu uspješnu, zdravu, visoko standardiziranu Veliku Goricu gdje se osobe s invaliditetom se neće osjećati kao građani drugog reda. Nećemo dozvoliti da Strategija ostane mrtvo slovo na papiru - poručio je gradonačelnik Barišić.

Gošća večeri, saborska zastupnica, Ljubica Luketić pohvalila je što se Grad uhvatio u koštac s usvajanjem Strategije.

 - Ovaj vodič govori koliko ste ravnopravni partner Gradu i koliko vas uvažava. Nije lako priznati da ima nepristupačnih mjesta - rekla je Ljubica Luketić koja je posebno pohvalila "kombi revoluciju".

Poseban dio programa večeri zauzeli su sami štićenici Centra za odgoj i obrazovanje koji su ponosno pokazali kako su naučili pjevati i svirati, a što prepuna dvorana vijećnice nije propustila nagraditi pljeskom.

osobesinvalid2.jpg

U vrijeme posljednjeg popisa stanovništva u Velikoj Gorici je živjelo 5559 osoba s invaliditetom što je 8,75 posto stanovništva. Kod polovice tog broja invalidnost je posljedica bolesti, četvrtina su invalidi rada, 11 posto invalidi Domovinskog rata, a po 5 posto čine su osobe s invaliditetom prisutnim od rođenja te osobe čiji je invaliditet posljedica prometne nesreće. Preko tisuću stanovnika Velike Gorice je nepokretno ili se kreće uz pomoć pomagala.


Komentari
03.12.2010 - maja
Hvale vrijedan potez! Nadam se da će ovakav vodič znača+jno unaprijediti život osoba s invaliditetom!
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.