26.08.2010

Pokupsko će se grijat na biomasu

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo i načelnik općine Pokupsko Božidar Škrinjarić potpisali su jučer ugovor o sufinanciranju gradnje toplane na biomasu u Pokupskom. Projekt je inicirao Škrinjarić koji je iz pretpristupnih fondova EU uspio za projekt dobiti oko 5,5 milijuna kuna, a od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekt je dobio 1,38 milijuna kuna.

Toplana bi, kaže Škrinjarić, već dogodine mogla grijati sve javne ustanove u Pokupskom, kao i dio kućanstava u središtu mjesta koje ima oko 400 stanovnika.

Pohvale i sumnje

– U Hrvatskoj već ima toplana na biomasu, odnosno na otpadna drva, ali ovo će biti prvi put da se javne ustanove griju na taj način. Osim ekološke vrijednosti projekta, toplana će dati priliku za zaradu stanovnicima ovog kraja koji će prodavati drva toplani – kaže Božidar Škrinjarić.

Za grijanje preko nove toplane zainteresirano je, tvrdi Škrinjarić, 40-ak posto stanovnika Pokupskog, a priključak će moći otplatiti postupno, uz mjesečno plaćanje grijanja.

Stanovnici Pokupskog s kojima smo razgovarali imali su različita mišljenja u vezi s toplanom.

– Želim se priključiti na toplanu, nadam se da bi mi grijanje na taj način bilo jeftinije. Dobro je i što će se moći zaraditi novac prodajom drva toplani – rekla je Snježana Žužić.

– Ma kakva toplana, to su nebuloze! Pa ljudi nemaju novca da se priključe na takvo što. To je veliki projekt napravljen samo da netko digne novac – sumnjičav je bio Štef.

131 projekt Fonda

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Pokupskom je sufinancirao više projekata, poput ugradnje dizalice topline u zgradu dječjeg vrtića koji su Škrinjarić i Mladineo jučer posjetili.

– Na području Zagrebačke županije realiziramo 131 projekt u vrijednosti od 281 milijun kuna – rekao je Vinko Mladineo.

autor: Martin Pulić / Večernji list


Komentari
27.08.2010 - cool232
svaka čast gosp. Škrinjariću da je uspio neku lovu namaknut od EU..
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati