11.11.2010

Pojačan nadzor prometa za vikend

Od 11. do 14. studenog, povodom narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. 


Nadzor vozača vršit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti velik broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.


U ove ciljane aktivnosti bit će uključen odgovarajući broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine).


Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati ove akcije kada je, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 25.889 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola je zatečeno 1.894 vozača, a 23 vozača zatečena su kako upravljaju vozilom pod utjecajem droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 522 vozača, skupini od 18 do 24 godine – 517 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,5 g/kg.


U prvih deset mjeseci 2010. godine, vozači pod utjecajem alkohola izazvali ukupno 4.939 prometnih nesreća, od čega 87 prometnih nesreća sa poginulim osobama, 1.966 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama i 2.886 prometnih nesreća sa materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale 92 osobe, 628 je zadobilo teške, a 2.297 lake tjelesne ozljede.Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

-izložba slika hrvatskog slikara
-izložbeni prostor POUVG-a