01.09.2010

Plin je spas?

S padom temperatura kod mnogih Goričana, posebno onih tanjeg novčanika, dolazi i do pada morala pri pomisli na grijanje koje je u Velikoj Gorici iznimno skupo.

Koje je korake gradonačelnik Dražen Barišić poduzeo da Velikogoričanima smanji taj problem, a što je obećavao?

Plin kao spas

– Gradonačelnik je naglasio kako će se pokušati riješiti problem grijanja uvođenjem ekološki prihvatljivijeg i u konačnici štedljivijeg energenta. U tom smislu vođeni su razgovori s HEP toplinarstvom, koji su rezultirali izvođenjem radova na kotlovnici u Vidrićevoj ulici, koja bi do zime trebala kao energent koristiti plin – odgovorila nam je glasnogovornica Elizabeta Stpetić.

Nakon što je HEP toplinarstvo zatražilo izdavanje lokacijske dozvole, ona je izdana i u tijeku je postupak potvrde glavnog projekta, nakon toga HEP toplinarstvo može početi s radovima.

“Previše kotlovnica”

Trenutno se radi i na pronalaženju modela i rješenja za sanaciju goričkog vodotornja, unutar koje se također nalazi kotlovnica koji velik dio stanova opskrbljuje toplinskom energijom. Novim sistemom, koji je u razradi, ta bi se kotlovnica trebala uključivati tek nakon što se temperature spuste na minus pet stupnjeva, i to u slučaju da kotlovnica u Vidrićevoj nema dovoljno kapaciteta – kaže Elizabeta Stipetić.

Zima će pokazati hoće li ovi pomaci uopće utjecati na visoke cijene grijanja u Gorici.

Svi Velikogoričani s kojima smo pričali slažu se u jednom: cijene grijanja treba smanjiti i na gradskom vodstvu je da to napravi!

– Trebalo bi umjesto nekoliko manjih kotlovnica napraviti jednu veliku. Ovako se rasipa previše energije i zbog toga su cijene prevelike – smatra umirovljenik Vjekoslav Hojka.

autor: Martin Pulić, Večernji list


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati