24.08.2010

Plementaši na Vozočašću

Plemenita opčina turopoljska ove nedjelje je sudjelovala na Vozočašću, hodočašću jahača i zaprega u Mariju Bistricu, koje se ove godine održalo osmu godinu zaredom.

U Mariju Bistricu uputilo se desetak pripadnika ove povijesne udruge, a koloni ukrašenih zagorskih, slavonskih, međimurskih i bečkih kočija pridružila se i zaprega obitelji Stanilović koju su vukli hrvatski posavci Tomislava Dvornekovića iz Okuja. Na zapregu su plementaši stavili repliku drvenog turopoljskog topa iz 16. stoljeća, rad Radivoja Jovičića, kojim se služilo u obrani Turopolja protiv Turaka.

- Na kola smo stavili drveni turopoljski top koji je bio posebno zanimljiv gledateljima povorke - kaže Franjo pl. Kos koji nam je rekao da su uz plementaše Turopolje predstavljali folkloraši iz Lukavca i Veleševca.

POTMarija Bistrica2010.jpg

Na vozočašću je sudjelovalo 70 zaprega  i još pedesetak jahača koji su po blagoslov za svoje konje došli iz cijele središnje Hrvatske. Oko tisuću gledatelja na ulicama poznatog Marijanskog svetišta pozdravilo je jahače.

Među njima je bio i Branko Borković, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog posavca, koji je s nekoliko jahača iz Kutine tri puna dana jahao do ovoga svetišta. Posebno za ovu priliku Borković je bio i kapetan Turopoljskog banderija.

 - Po cijeloj hrvatskoj oživljavamo običaje i na taj način njegujemo svoj identitet, jer smo takvi prepoznatljivi kao Hrvati i kao budući narod Europske unije - rekao je Borković, poznatiji kao Mladi Jastreb - zapovjednik obrane Vukovara.Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

-izložba slika hrvatskog slikara
-izložbeni prostor POUVG-a