18.12.2010

Piloti s nogama na zemlji

Kada je Nikola Tesla 1893. provozao brodić upravljan radijskim signalom po rijeci Hudson, kako bi privukao pozornost javnosti i pronašao sponzora za svoja istraživanja, vjerojatno nije očekivao da je postavio temelje za novi hobi koji će biti popularan i stotinu godina kasnije. Iz Teslina eksperimenta nastalo je RC (radio controled) modelarstvo, a njegova je u svijetu vjerojatno najpopularnija verzije aviomodelarstvo.

Strast prema aviomodelarstvu dijeli i tridesetak školaraca, roditelje i umirovljenika udruženih u Modelarski aeroklub Velika Gorica. Klub postoji od 2006. godine i smješten je u prostorijama Zajednice za tehničku kulturu u atomskom skloništu. Za letove svojih modela koriste pistu goričkog Aerokluba u Buševcu.

aviomodelari3.jpg
Fotografija MAK VG s natjecanja održanoga ovoga ljeta u Buševcu 

Budući da trenutne vremenske (ne) prilike onemogućavaju organiziranje ozbiljnijih letova, aviomodelari brižno sređuju svoje modele, čekajući početak sezone natjecanja. A kada počnu natjecanja, Goričani imaju itekako što za reći.

 - Gdje god da se pojavimo, ne idemo doma bez pehara – kaže predsjednik kluba Boris Meić-Sidić.

aviomodelari1.jpg
Zimsko vrijeme modelari koriste za rad s mladima i održavanje letjelica

U kategoriji motornih modela članovi MAK-a Velika Gorica osvajaju medalje diljem Hrvatske te po Sloveniji i Austriji. Ipak, materijalna vrijednost osvojenih nagrada ni izbliza ne pokriva ulaganja, budući da natjecateljski modeli koštaju i do 3-4 tisuće eura.

 - Nagrade na natjecanjima su simbolične, eventualno nešto dobijemo ako nas sponzorira neka modelarska trgovina – kaže Meić-Sidić. Ni s redovnim prihodima ne stoje ništa bolje; jedini novac koji dolazi je onaj od Zajednice za tehničku kulturu.

Takvo stanje potiče oslanjanje na entuzijazam i volontiranje. To primjerom pokazuju predsjednik kluba i njegova dva sina, koji jednom tjedno pro bono vode radionicu za desetak dječaka od 12 do 13 godina. Dok marljivo obrađuju svoje modele, ti dječaci, kao i mnogi prije njih, sanjaju jednog dana zamijeniti ih pravim avionima. U tome ih ohrabruje i njihov voditelj.

- Svi su piloti počeli kao modelari i završili kao modelari – zaključuje predsjednik goričkih aviomodelara Meić-Sidić.


Snimka s natjecanja održanog u lipnju 2010.godine na letjelištu Buševec

Autor: Stjepan Mileković / VGdanas


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.