24.09.2010

Peti dan poplave

21:30 sati
Iako se za vikend očekuje kiša, u subotu poslijepodne i u noći sa sa subote na nedjelju, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda javljaju da predviđena količina padalina ne bi trebala predstavljati novu poplavnu prijatnju.

Gradonačelnik Barišić izjavio je kako je situacija na terenu ohrabrujuća, te kako se po Čičkoj Poljani sada može i prošetati.

Djelatnici VG Komunalca u suradnji sa Zagrebačkom vodoprivredom nastavljaju sanaciju  savskog nasipa. Tijekom noći planira se potpuno sanirati nasip na dvije lokacije u Bukevskoj Sopi, te jednoj u Leknenom.

Nastavlja se i sanacija prometnica, a opskrba električnom energijom potpuno je normalizirana. Organizirana je i dodatna ekipa hitne medicinske pomoći. Dezinsekciju terena trenutno vrše tri ekipe, a od ponedjeljka će ih biti pet.

Crveni križ podijelio je velike količine hrane, vode i ostalih potrepština. Autobusne linije prema očekivanju iz ZET-a, od sutra bi trebale biti potpuno normalizirane.

Gradonačelnik Barišić je na kraju koordinacije zahvalio djelatnicima svih službi na ogromnim naporima, koje su proteklih dana uložili pomažući žiteljima pogođenih područja. Isto tako posebno je zahvalio zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i gospodinu Pavlu Kaliniću, ravnatelju Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, na pomoći koju je Grad Zagreb pružio Velikoj Gorici.

Gospođa Suzana Strunjak, voditeljica Centra humanitarne pomoći, pohvalila je mlade Novog Čiča i predsjednika mjesnog odbora Nikolu Šimca zbog njihovog angažmana u radu Centra.


13:00 sati
Sve prometnice su prohodne za osoba i teretna vozila. Pod vodom je još Čička Poljanja gdje vodostaj polagano pada. U ovo naselje i Sop Bukevski dostavlja se hrana.

Predsjednici mjesnih odbora zaduženi su za podizanje paketa hrane i potrepština za socijalne kategorije stanovništva, stare i nemoćne te one koji nisu u mogućnosti pomoć podići sami.

Upozoravaju se stanovnici da je za sakupljanje i odvoz otpada ovlaštena jedino tvrtka VG Čistoća. Naime na poplavljenom području već "operira" nekoliko romskih obitelji koje se predstavljaju kao ovlašteni partneri grada za sakupljanje glomaznog otpada. Građani se za odvoz trebaju javiti VG Čistoći na broj 099 7368606.

10:00 sati

Noć na velikogoričkom području prošla je puno mirnije nego sve dosadašnje. Stanje se vraća u normalnu, koliko je to moguće u ovim uvjetima. Počela je nastava u osnovnim školama Vukovina, Novo Čiče, Bukevje i Veleševec.

Vodostaj pada i u Čičkoj Poljani.

Vatrogasne službe Velike Gorice i Zagreba  i danas su od jutarnjih sati na cijelom poplavljenom području u ispumpavanju vode iz obiteljskih kuća i dostavi hrane u Čičku Poljanu, Obed i Sop Bukevsku. Nastavljena je dezinfekcija bunara.

Iz Mraclina se vozi zemlja za saniranje nasipa, pa se mole sudionici prometa za strpljenje i razumijevanje te pojačani oprez na prometnicama kroz Mraclin i dio Buševca.

Lokalno stanovništvo počelo je s čišćenjem kuća i okućnica, a jutros do 9 sati predane su 192 prijave šteta.
Rok za predaju prijava je zakonski 8 dana, no Povjerenstvo će, zbog specifičnosti situacije, prihvatiti i naknadno predane prijave, zaključno s krajem sljedećeg radnog tjedna. Obrasci za prijavu distribuirani su po svim mjesnim odborima.

Stožer za zaštitu i spašavanje i dalje je u punoj pripravnosti. Konstantno se prate hidrometeorološka izvješća, a operativne snage  su na dispoziciji.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.