14.10.2010

Pasteli goričkog umjetnika u budimpeštanskoj galeriji

Kako toplo i sneno izgledaju ubave jadranske lučice i u kakvim se sve bojama sunčeva svjetlost lomi kroz jedra barki u umjetničkoj percepciji i imaginaciji goričkog slikara Ante Živkovića-Fošara trenutačno mogu vidjeti posjetitelji izložbe “Terra Mediteranea”, koja se od 30. rujna do 1. studenoga održava u Galeriji Croatica u Budimpešti.

Umjetnici traže prostor

Koliku je pozornost izazvala izložba na kojoj uz Živković-Fošara izlaže i njegov zagrebački kolega Sašo Petroševski-Novak svjedoči činjenica da je na otvaranju govor održao zamjenik premijera Mađarske Tibor Navracsis, ujedno glavni pokrovitelj izložbe. Nakon Budimpešte, izložba će putovati diljem Mađarske. Ante Živković-Fošar predsjednik je udruge likovnih umjetnika Velike Gorice koja broji pedesetak članova. Održao je četrdesetak samostalnih izložbi, omiljena tehnika mu je pastel, a stil figurativni ekspresionizam.S kakvim se problemima susreću gorički slikari i je li Gorica “plodno tlo” za njih?

– Nemamo adekvatan prostor u kojem bismo održavali slikarsku edukaciju za djecu i odrasle, kao i izložbe. Gradonačelnik Barišić pokazao je senzibilitet za takve probleme pa vjerujem da će nam pitanje prostora riješiti – kaže Fošar.

fošfar.jpg
Ante Živković Fošar (u sredini) održao je oko 40 samostalnih izložbi (Foto: w2)

Likovne kolonije

Smatra da je za slikare Zagreb puno plodniji, jer se u Gorici slike loše prodaju.

– Gorici trebaju bogatiji kulturni život, više izložbi i njihova bolja promidžba. Nekoć je na otvorenja izložbi znalo doći nekoliko stotina ljudi, sada ih dođe desetak – žali se Fošar. Gorička udruga likovnih umjetnika organizira nekoliko likovnih kolonija u Gorici svake godine.

autor: Martin Pulić/Večernji list


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati