31.03.2011

Oživjela gradilišta

S dolaskom proljetnih dana i velikogorička gradilišta su oživjela. Ulica Mate Lovraka otvara se sljedeći tjedan, u Čičkoj Poljani se asfaltira cesta prema Kučama, nastavljaju se radovi na groblju Kušanec, društveni dom u Šiljakovini je priveden funkciji, a onaj na Ključić Brdu postat će muzejski prostor.

Ulice Mate Lovraka

Ulica duga 368 metara u Velikoj Gorici, sa spojem na HBZ, postala je moderna prometnica u koju je Grad uložio 1,5 milijun kuna. Uz glavni kolnik širine 6 metara izgrađena su obostrane pješačke staze, a postavljena je i oborinska kanalizacija te postavljena nova javna rasvjeta. Trenutno se postavlja drugi sloj asfalta te će sredinom tjedna ulica biti i svečano otvorena.

- Ovo je jedna od ključnih ulica za odvijanje prometa u gradu. Znamo i za ostale ulice i radimo po prioritetima i mogućnostima te ćemo i ostale ulice uređivati i možemo očekivati da će veći dio tih problema bit riješen ove godine - kaže gradonačelnik Barišić.

lovrakova.jpg
Gradonačelnik Barišić sa zamjenicima u Lovrakovoj ulici

Spoj Čičke Poljane prema Kučama

Čička Poljana nakon zatvaranja drvenog mosta u naselju ponovno će asfaltom biti spojena s Kučama. Stanovnici ovoga naselja prema Kučama su putovali makadanskom cestom uz oteretni kanal Sava-Odra. Put u duljini 1200 metara sada će Županijske ceste asfaltirati. Cesta ide od okretišta autobusa u Čičkoj Poljani prema kanalu, preko mosta, do sifona na Odri.

- Lani je bilo sve pripremljeno i onda je voda to uništila, a i da se onda asfalitralo sve bi voda odnesla - rekao je zamjenik Stjepan Kos, a najavljen je i nastavak gradnje vodoopskrbne mreže i uređenja društvenog doma u ovome naselju.

Društveni dom Šiljakovina

Društveni dom u Šiljakovini uređen je i spreman na korištenje folklornom ansamblu, dobrovoljnom vatrogasnom društvu, udruzi veterana Domovisnkog rata, te sportskoj i udruzi umirovljenika kao i svim ostalim mještanima ovoga naselja. Sa 200 tisuća kuna uređene su elektro instalacije, zidovi, postavljene pločice na podu, izgrađena pozornica i sanitarni čvor te je sada 300 m2 sale, kojoj još samo nedostaje grijanje, spremno za uporabu.


šiljakovina.jpg
Društveni dom u Šiljakovini sada je u potpunosti preuređen i njime se mogu služiti mještani

Predsjednik vijeća mjesnog odbora Šiljakovina Stjepan Rak više je nego zadovoljna ulaganjima u njihovo naselje u proteklih godinu i pol dana. Pojašnjava da je investirano 250 tisuća kuna u školu, uređeno groblje, asfaltirano 700 metara ulica, a i magistralni vodovod je došao u naselje.

- Potpisani je ugovor s Županijskim cestama za sanaciju 1200 metara glavne ulice, Franje Ogulinca Selje, gdje ide kompletna rekonstrukcija, a razgovarali smo i s Gradom za sanaciju Školske ulice koja je uništena gradnjom magistralnog vodova - kaže Stjepan Rak ističući da je Šiljakovina ugodna sredina za život što svjedoči sve veći broj stanovnika, naročito novorođenih.


Društveni dom Ključić brdo

Neizgrađeni objekt u središtu naselja počeo je dobivati konture novoga društvenog doma koji će postati i muzejski prostor u naselju koje razvija turističku ponudu. U muzeju bi bio prikazan način življena u ovome kraju Vukomeričkih gorica pa bi se našli tu alati, nošnje, stare umjetnine i drugo.

- Dom želimo preurediti za muzejski postav tako da kad dolaze ljudi, a posebno djeca, u izletnički centar ovdje im i prikažemo način života ovoga kraja - rekao je Ivan Matković o projektu u kojemu sudjeluje njegova tvrtka, Grad Velika Gorica, a nadaju se i podršci Zagrebačke županije. Postav će urediti Muzej Turopolja.

U naselju je pri kraju i izvedba doma za starije i nemoćne kojega gradi privatni investitor, a ovaj kraj poznat po vinogradarima bilježi sve više dolazaka ljudi. Namjera je i Ključić brdo spojiti na planinarsku stazu Šumarica čime bi se ona povećala na 20 km.

Ovaj dom dio je programa za uređenje društvenih domova gdje je u prvoj fazi za objekte u Šiljakovini, Ključić Brdu, Gradićima, Velikoj Mlaki i Novom Čiču izdvojeno 320 tisuća proračunskih kuna. Kroz tjedan dana očekuje se prihvaćanje programa druge faze kojom će biti obuhvaćeno 12 objekata i za što će se izdvojiti oko 700 tisuća kuna, najavio je pročelnik za mjesnu samoupravu Dražen Bačurin.

Groblje Kušanec

Novo gradsko groblje Kušanec zamjenit će groblje u Velikoj Gorici koje je pri kraju kapaciteta. Osim 9 milijuna kuna koje je prijašnja administracija utrošila za kupnju zemljišta s 10 milijuna kuna izgradit će se prva faza groblja sa šest tisuća grobnih mjesta koja će za ukope biti spremna za godinu dana.

Na sredini gradnje prve faze izvedena je oborinska kanalizacija u dužini 800 metara s precrpnom stanicom, pripremljeno je jedno parkiralište koje će se sada asfaltirati, a trenutna izvedba radova vrijedna je 2,3 milijuna kuna s kojima će se još poravnati teren i izgraditi glavna pješačka staza kroz kazetu.

- Kompletno groblje je površine 24 hektara, a prva faza za koju imamo građevinsku dozvolu je 12 hektara i bit će za dogledno vrijeme dok ne popunimo tu prvu fazu pa će se nastaviti s gradnjom groblja - pojašnjava Dubravko Katulić, pročelnik za izgradnju, kako se sada uređuje drugi od tri dijela faze groblja koje će za godinu dana imati 6000 grobnih mjesta.

groblje.jpg
Pročelnik Dubravko Katulić i direktor VG Komunalca Josip Kolarec pokazuju groblje koje se proteže do šume u pozadini

Završetak prve faze gradnje novoga gradskog groblja koštat će 5 milijuna kuna koje će Grad osigurati podizanjem kredita. Napravit će se glavno parkiralište uz državnu cestu i uredit se ograđene prve tri kazete te izgradit privremeni plato za ispraćaje pokojnika. Time bi groblje bilo spremno za prve ukope.


Komentari
04.04.2011 - .-.-.-.-
1,5 milijun kuna za jednu od neprometnijih ulica u VG?? Nevjerovatno...
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.