27.06.2010

Okupile se zemljišne zajednice

U starom gradu Lukavec sinoć je održana skupština Zemljišnjih zajednica Zagrebačke županije koja je okupila plemenitaše, urbarce i druge udruge koje traže povrat oduzete imovine. Sjednicu su vodili Franjo pl. Kos ispred POT-a, Stjepan Rakarec ispred urbarske zajednice, te Drago Bašić ispred jaskanske zajednice.

Iako je na skupštinu pozvan niz državnih dužnosnika i predstavnika institucija pozivu se odazvalo tek nekoliko pozvanih, među njima dogradonačelnik Stjepan Kos, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Jaske Aleksandar Stanić, te velikogorički vijećnici Vlatka Pejak, Vesna Škare Ožbolt, Zdravko Lučić i Stjepan Lučić.

Radna sjednica s 4. točke dnevnog reda otvorena je izvješćem o radu u protekle dvije godine koje su obilježile aktivno djelovanje udruga posebice u kontaktima s političkim strankama od kojih se traži da u Hrvatskom saboru zastupaju njihova prava. Održan je i niz sastanaka s nadležnim institucijama i ministarstvima te pravnim stručnjacima koji su priredili prijedlog zakona koji bi riješio pitanje oduzete imovine.

Predstavnici zemljišnih zajednica svjesni su da konkretnih rezultata od brojnih pregovora i razgovora još nema, ali ističu da nastavljaju dalje. - Svi znaju da je zemlja bila naša, i politika to zna, ali svjesno odugovlači - zaključio je Stjepan Rakarec.

Vesna Škare Ožbolt u svom govoru predložila je nekoliko načina kako osnažiti svoju poziciju i djelovati po ovome pitanju, a o bojazni politke o mogućem otvaranju "Pandorine kutije" vraćanjem imovine je rekla: "Svi političari u Hrvatskoj su za povrat imovine zemljišnjim zajednicima, ali tada bi država trebala udovoljiti i drugim zahtjevima za povrat imovine".

Svoju podršku dao je i Stjepan Kos koji je naglasio rad Povjerenstva koji prikuplja dokumentaciju potrebnu za rješavanje ovog pitanja, a što je dogovoreno predizbornim sporazumom s Urbarskim zemljišnjim zajednicama.  - "Za tri godine ako ne ispunimo dogovoreno ovim Sporazumom koji smo potpisali prvi ću vam reći da ne glasate za nas" - kaže zamjenik gradonačelnika.

Skupština je završena kratkim podsjećanjem na obnovu Plemenite opčine turopoljske koja je nakon više od 40 godina nedjelovanja obnovljena 1991. godine. Podsjetimo nekoć živu zajednicu koja je bila gospodarski nositelj razvoja Turopolja potpuno je izgubila svoja prava 1947. godine kada joj je nacionalizacijom oduzeta imovina koju su stoljećima prikupljali.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati