25.02.2010

Održano Programsko spravišće


Plemenita opčina turopolje sinoć je održala programsko spravišće odnosno radnu sjednicu na kojoj se podnosi izvještaj o radu u protekloj godini, ali i definira program djelovanja u tekućoj godini. Cilj udruge je i dalje očuvanje i promicanje turopoljskih vrijednosti i zavičajne baštine te rad na povratu oduzete imovine.

programskos20102.jpg

Udruga je prošle godine brojila 530 članova koji su uplatili članarinu, a i ove godine taj broj se želi povećati odnosno obnoviti članstvo. Prošla je godina financijski podbacila, ali su unatoč tome održane sve manifestacije i zadani programi. Ove će se godine više pažnje posvetiti i prijavama za poljoprivredne i kulturne projekte koje sufinanciraju tijela javne uprave, ali i fondovi europske unije.

Od manifestacija već je održano Vincekovo, a slijedeću srijedu bit će Kobasijada. Plemenita opčina turopoljska izašla je iz organizacije Turopoljske trke kako je ona prerasla organizacijske mogućnosti udruge, ali će se zato više posvetiti organiziranju Turopoljskog Jurjeva u Lukavec gradu. Od ostalih manifestacija tu su još Turopoljski spomenki i Šetnica, Obnoviteljsko i Lucijsko spravišće, Žirovina i drugi.

Župan je nazočne izvjestio i o posjetu kolega iz Austrije u kojoj djeluje devedesetak uzgajivača autohtone turopoljske pasmine. Ova pasmina se tamo uspješno uzgaja, a austrijanci tvrde kako kilogram kobasa od turopoljske svinje ima cijenu od 50 eura. Plemenitaši će i dalje raditi na očuvanju ove vrste, ali i pokušati pokrenuti programski uzgoj i "brandirati" proizvode. Nažalost prošlu godinu je obilježilo i velika eutanazija svinja pa je naspram prošlogodišnjih 320 trenutno u posjedu udruge 140 turopoljskih svinja.

programskos20101.jpg

Svakako i dalje osnovni cilj je rad na povratu oduzete imovine koji se posljednjih godina intenzivirao, a ove godine očekuju se i konkretniji rezultati. Turopoljski banderij kojega čini pedesetak vojnika već sada ima u programu najavljenih dvadesetak nastupa.
Uz to u pripremi za tisak je i knjiga "Turopoljski banderij - kroz povijest i danas".
Komentari
28.02.2010 - tur
http://www.turopolje.hr/
26.02.2010 - sirena
Admin je dobro napisao, nije općina, nego je opčina kad je riječ o Plemenitoj opčini Turopoljskoj.
26.02.2010 - ja
ispravak općina
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura