29.04.2010

Održano predavanje "Kelti-mitovi i simboli"


U gradskoj vijećnici u POU Velika Gorica u utorak je Marta Marić održala predavanje na temu „Kelti-mitovi i simboli“. Predavanje koje je započelo u 19h posjetilo je dvadesetak velikogoričkih znatiželjnika, što mladih ,što starijih, koji su imali priliku čuti više o „Knjizi osvajanja“, što Keltima predstavlja imela, zašto je osporena pretpostavka da su keltski druidi sagradili Stonehenge, tko je bard i druge činjenice vezane za Kelte, njihovu povijest i mitologiju.

Kelti su bili indoeuropski narod koji je prvotno naselio područje istočne Francuske, južne Njemačke, Austrije i Švicarske, odakle su se širili prema Španjolskoj, Sredozemlju, ali i  britanskom otočju, te kasnije istoku. Unatoč svom teritoriju koji su zauzimali, nikad nisu osnovali državu, već su djelovali ujedinjeni zajedničkom slikom svijeta, religijom i mitologijom.

keltipredavanje.jpg
Voditeljica predavanja u raspravi s posjetiocima predavanja tokom pauze

Svako pleme imalo je svoje sveto drvo u središtu naselja, i u slučaju da bi ga neprijatelj posjekao ili iščupao,to se smatralo velikom sramotom, jer je drvo simbol veze između ljudskog i božanskog svijeta. Za njih bogovi nisu bili prikazani u ljudskim obličjima jer nisu vidjeli smisao boga koji je stavljen u tijelu smrtnika koji pati i umire, već su kao božanstva štovali prirodu,planine,rijeke,drveća. Njihovi hramovi bili su u prirodi gdje je čovjek najbliži s bogom, to su bili nemetoni, svete šumske čistine.

Nosioci vjerskog znanja i simbolike bili su druidi,oni koji su vrlo učeni, no većina saznanja je s vremenom iščezla jer su njegovali tradiciju usmene predaje. Centar čovjekove duše za njih je bila glava, zbog čega su i u umjetnosti naglašavali taj dio tijela. Početak njihove kalendarske godine bio u noći s 30.listopada na 1.studeni,kada se gase sva ognjišta, i kada su znali nositi sa sobom glave pokorenih neprijatelja misleći da im tako njihov duh neće učiniti ništa nažao,  u čemu svoje korijene vuče i običaj s izrezbarenim bundevama na Halloween popularan u zapadnim zemljama.

Legenda o Arthuru, priča o Tristanu i Izoldi, a možda i hrvatski pleter, sve to proizlazi iz keltske mitologije, no mnogo toga se ne zna, jer se Kelti smatraju prvenstveno ratnicima, kazala je gđa. Marić,te nakon gotovo dva sata završila predavanje,i pozdravila se s okupljenima nakon kraće rasprave.

icKomentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati