21.12.2010

Obilaznice dobile nove nazive

Nove gradske prometnice, sjevernu i južnu obilaznicu, više nećemo zvati tim imenima već po njihovim novim nazivima - Avenija Ivana Pavla II i Ulica 153. brigade Hrvatske vojske.

Sjeverna obilaznica tako je imenovana Avenijom Ivana Pavla II i proteže se od ul. Rudolfa Fizira kod zračne luke, prolazi kraj stadiona Radnik te završava na raskrižju s budućom istočnom obilaznicom kod Zrakoplovno tehničkog zavoda.

Ulica velikogoričke vojne postrojbe proteže se sve od Sisačke ulice, kod veterinarske stanice, kroz Kurilovec prema prometnom čvoru Velika Gorica jug, prelazi preko mosta na kanalu Sava - Odra i ide do raskrižja ceste za skretanje prema naselju Okuje.

Osim ulica i dva parka u velikogoričkim naseljima će dobiti svoje ime. Tako će u Turopolju park kod društvenog doma nositi ime Park turopoljskih branitelja, a park ispred društvenog doma u naselju Kuče zvat će se Park hrvatskih branitelja.  


Ulica HBZ od sada se siječe s Avenijom Ivana Pavla II

Novi nazivi nedavno izgrađenih prometnica kao i parkova zasigurno će biti dobro prihvaćeni, ali jedna druga ulica mogla bi izazvati negodovanje stanovništva. Ne radi njenog naziva već iz čisto administrativnih razloga.

Naime, dio ulice Andrije Kačića Miošića, koji je odsječen dogradnjom nove prometnice kraj crkve Sv. Petra i Pavla, bit će preimenovan u
ulicu Marina Getaldića.

To znači da četrdesetak obitelji koji stanuju na potezu od Kolodvorske ulice, uz Konzum, do ulice Ruđera Boškovića će morati promijeniti adrese na svim svojim osobnim i poslovnim dokumentima. Stanovnike te ulice očekuje promjena osobne iskaznice, putovnice, vozačke, prijava promjena komunalnim poduzećima, pošti, pretplatama odnosno na svemu onome na čemu stanarima stoji dosadašnja adresa. Sve to će platit, u ovim kriznim vremenima, sami stanari te ulice.

Prometnica od Auto kuće Zubak južno prema Gradićima još nije dobila svoje ime, a predložena su dva imena. Prvi izgledniji, ulica dr. Franje Tuđmana još nije dobio suglasnost obitelji prvoga hrvatskog predsjednika. Drugi prijedlog za ovu prometnicu je ulica Savka Dabčević Kučar, a o prijedlozima će se uskoro raspravljati.


Komentari
22.12.2010 - centarVG
Po meni je korektno ovo s nazivima. A za Tuđma naema smisla mjenjat naziv ulice jer bi ljudi imali problema... možda kad se otvori neka prometnica važnije, sa više kuća... ovak je malo sa strane, ali za sad je jedina ostala neimenovana, tak da...
22.12.2010 - vito
slažem se. centar gorice nosi ime predsjednika, čemu neka industrijska cesta da još ima njegovo ime. tko daje te blesave prijedloge i na temelju čega?!
22.12.2010 - mariovg
Ne dolazi u obzir da se ta ulica na kraju grada zove po prvom Hrvatskom predsjedniku, mislim da je Franjo Tuđman zaslužio neku značajniju ulicu a ne tu sporednu ulicu koja je na izlazu iz grada
21.12.2010 - Endsieg
Savka Dabčević Kučar? To je ona kojoj je Tito rekao da začepi pa je to i napravila, dok su joj kolege završile u zatvoru. precijenjena povijesna ličnost, daleko važniji "proljećari" su Vukov, Đodan, Veselica, Kriste, Budiša, Paradžik, Čičak te jedan od najvećih hrvatskih sinova Ante Bruno Bušić. Savku uspoređivat s jednim neustrašivim hrvatskim velikanom Vladom Gotovcem je sramota.
21.12.2010 - george
Najbolje bi bilo da sve ulice, trgovi i parkovi promijene dobiju ime dr. Franje Tuđmana, pa nećemo imati briga ako se preselimo s jednog kraja grada na drugi. I dalje bi živjeli u istoj ulici. Ipak, predlažem da se Ljudevita Posavskog na potezu od Bratstva do Kolodvorske preimenuje u ulicu dr. Ivana Prvog Živućeg Šukera I. Ulica Savke Dabčević Kučar ne dolazi u obzir jer je ona ipak bila članica gradskoj vlasti mrskog HNS-a. Zato također u Velikoj Gorici ulicu nikako ne bi smio dobiti niti Vlado Gotovac.
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.