18.01.2011

Novo odlagalište otpada za nekoliko godina

Na velikoj oranici uz velikogoričko odlagalište neopasnog otpada Mraclinska Dubrava sagradit će se za nekoliko godina najmoderniji hrvatski centar za gospodarenje otpadom Mraclinska Dubrava (CGO).

Najteži dio posla – dobivanje zemljišta – riješen je, a dobivena je i većina dozvola. Dobivena lokacija, kaže Marko Ružić, zaposlenik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, idealna je za centar za gospodare otpadom.

– Riječ je o glinovitu, nepropusnu tlu, koje baš i nije pogodno za poljoprivredu – kaže M. Ružić, dodajući kako je nezahvalno prognozirati kad će se centar otvoriti, pogotovo zbog teške financijske situacije u kojoj se grad Velika Gorica nalazi.

No teoretski, kaže, to bi moglo biti za tri godine. Centar gospodarenja otpadom Mraclinska Dubrava zamišljen je kao gradski centar za gospodarenje otpadom, koji će se s vremenom uklopiti u sustav gospodarenja otpadom Zagrebačke županije.

Zanimanje privatnih investitora

U planu je gradnja pristupnog puta, sortirnice za otpad, pretovarne stanice, komore s bioreaktorom za kompostiranje biootpada i otpada s javnih zelenih površina, zatim pogona za obradu građevinskog otpada i otpada od rušenja.

U projektnoj dokumentaciji spominje se i prostor za gradnju pogona za obradu otpada u obliku javno-privatnog partnerstva, u sklopu kojega bi bilo moguće smjestiti pogon za obradu elektroničkog otpada, zatim bioplinski pogon, pogon za obradu drvnog otpada, za što već i postoji zanimanje privatnih investitora. Tu je i Reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava, za koje su, kaže Ružić, dobivene sve dozvole, novac za opremu je osiguran, a čeka se novac za gradnju – oko pet milijuna kuna.

Ekosvijest Velikogoričana

Obavješćivanje građana o tome uz pomoć letaka te radionice po školama u sklopu projekta “Waste no waste” u posljednje dvije godine urodili su plodom, pa ekološki odgovorni Velikogoričani u sve većem broju odvajaju i sortiraju otpad i dovoze ga u Reciklažno dvorište u Velikoj Gorici, jedino u gradu. Međutim, ono već niz godina ne zadovoljava potrebe lokalnog stanovništva i sa svojih 1000 četvornih metara postalo je tijesno za sav otpad koji se u ondje, svakodnevno, odlaže.

Stoga će se novo reciklažno dvorište sagraditi na 3000 četvornih metara, južno od velikogoričkog Sajmišta, uz buduću Ulicu Franje Boška Kirinčića. Planira se najsuvremenija oprema. Ugradit će se u dvorištu i fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije (fotonaponska solarna elektrana) snage 20 kW.

autor: Željka Vuković / Večernji list


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati