12.01.2011

Nova sredstva za poplavljene

Stigle su prve uplate iz državnog proračuna, po odluci Vlade Republike Hrvatske, prema Gradu Velikoj Gorici za elementarne nepogode koje su velikogoričane zadesile u protekloj godini. Prema najavama iz gradske uprave novac bi se već ovoga tjedna počeo transferirati oštećenima.

Nova sredstva nisu financijske pomoći, koje su Grad i Zagrebačka županija u iznosu od 5 milijuna kuna raspodijelili stradalima, već se odnose na naknadu šteta od elementarnih nepogoda i to od rujanske poplave i lipanjskih tuča. Do kraja godine, kada je bio zadnji rok isplate, financijsku pomoć za poplave nije podiglo 7 oštećenika koji se nisu odazvali na pismeni poziv.

poplavljenekuće.jpg
Od 25 milijuna kuna štete iz poplave do sada je oštećenima nadoknađeno 7,5 milijuna kuna

Za štetu od poplava Gradu je dodijeljen predujam u iznosu od 2.351.194,00 kuna, a Grad će taj novac prema naputku Državnog povjerenstva transferirati pravnim i fizičkim osobama za štete nastale u poljoprivredi i stambeno/poslovnom prostoru. Ukupna šteta nastala u rujnu 2010.g. od poplave procijenjena je na 25.117.609,51 kuna.
 
- Država će i dalje, što ovisi o njoj i dinamici isplate, uplaćivati ostale rate pa ćemo ih mi transferirati dalje prema oštećenima. Sada mi je teško reći u kojoj će to dinamici ići, ali svakako mogu se očekivati nova sredstva - rekao nam je u intervjuu početkom siječnja gradonačelnik Dražen Barišić.

Dodajmo i da je na snagu stupila odredba po kojoj u 2011. godini oslobađa obveza plaćanja komunalne naknade za kućanstva koja su bila poplavljena u rujanskoj poplavi.

Za štetu od tuče u lipnju 2010.g. dodijeljeno je 415.442,00 kuna od ukupno registrirane štete koja je iznosila 2.134.824,64 kuna. I ta sredstva, koja će dobro doći oštećenim poljoprivrednicima, uskoro će se prema naputku Državnog povjerenstva uplatiti oštećenima.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.