28.10.2009

Nema subvencija za grijanje

Voda u radijatorima tek je prošla cijevima, a Velikogoričani se već smrzavaju od prvih ovogodišnjih računa za grijanje koji će im idućeg mjeseca stići u poštanske sandučiće. Kao i lani, bit će uvećani 100 posto.

Za zimu 18 tisuća!?

Prošla je, Piculina vlast te račune subvencionirala s deset posto, a nova, Barišićeva, još uvijek ne zna kako Goričanima u ovo recesijsko vrijeme pomoći, ni s koliko će posto subvencionirati račune.

- Imam volju, ali nemam model ni novac u proračunu - priznaje gradonačelnik Barišić. A od volje se grijanje ne plaća. Zna to i Barišić koji je prošle zime za grijanje iskeširao 18 tisuća kuna. Da podsjetimo, goričke su nevolje počele 2006. godine kad je HEP Toplinarstvo, kao i drugdje u Hrvatskoj, povisio cijenu grijanja u Gorici - 30 posto.

No, ubrzo je Državni inspektorat to poskupljenje proglasio nezakonitim jer je HEP umjesto od Ministarstva gospodarstva odobrenje za poskupljenje tražio od velikogoričkog poglavarstva. Poskupljenje koje su Goričani tada izbjegli došlo im je, međutim, na naplatu lani. Istodobno ih je dohvatilo i drugo “redovito” poskupljenje od 50 posto.

733 kune za 60 kvadrata

Sada gradonačelniku Draženu Barišiću jedino pada na pamet da bi se računi mogli smanjiti ugradnjom razdjelnika topline kakve imaju stanari u Ulici Emila Lašovskog 35. Naravno, platili su ih sami. Riječ je o uređaju koji se ugrađuje na svaki radijator u kući i točno mjeri udio potrošnje u određenoj prostoriji.

- Taj uređaj ne štedi energiju, nego mjeri potrošnju na koju onda sami možete utjecati. Danska tvrtka čiji su ti uređaji reklamira i do 30 posto uštede - kaže Dražen Bačurin, direktor Gradskoga stambenog gospodarstva.

Uređaj košta 700 kuna, a oni koji žive u zgradama, odluče li se za njega, moraju taj uređaj uvesti baš u svaki stan i za njega predati zahtjev HEP Toplinarstvu. Dotad će, primjerice, Kamići za 44 kvadrata izbrojiti 734 kune, a Marija Oroz, koja je do lani plaćala 351 kunu, ove će zime platiti 733 kune! I to za stan od 60 kvadrata.


Izvor: Večernji listKomentari
29.10.2009 - cool
Fućkam ja njega i njegovu volju. Još jedna u nizu njegovih predizbornih laži dolazi na vidjelo. Sram ga bilo, lažov nad lažovima. A da je bilo slučajno volje i izglasati nekakvu odluku o obavezi ugradnje razdjelnika u stanove i omogućiti stanarima obročne otplate istih. Sve se može kad bi bilo stvarne volje i nakane u interesu građana. Pustimo šarene laže Draša.
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.