21.01.2011

Nema raspuštanja Vijeća

Ministarstvo uprave odbilo je zahtjev vijećnice Vesne Fabijančić Križanić da se Gradsko vijeće Grada Velike Gorice raspusti zbog, prema vijećnici SDP-a, nedonošenja Proračuna za 2011.godinu.

U dopisu predsjednici vijeća Vesni Škare Ožbolt, koje potpisuje državni tajnik Pavao Matičić, stoji da nisu ispunjene pretpostavke za raspuštanje Gradskog vijeća te da je Proračun zakonito donesen.

- Ne može se negirati činjenica da je proračun donesen u propisanom razdoblju, potrebnom većinom glasova predstavničkog tijela, te da je odraz volje većine u predstavničkom tijelu - potpisuje državni tajnik Pavao Matičić "odlučujuću okolnost" na ovakvu odluku Ministarstva uprave. 

S ovakvom odlukom ne slaže se Vesna Fabijančić Križanić koja kaže da se na tragu prijašnjih odluka u korist vladajuće većine u Gradskom vijeću takvo očitovanje moglo i očekivati.

- Ustavno sudska praksa govori da je apsolutno bitno da se svaki akt koji donosi tijelo mora objaviti prije nego što stupi na snagu, a što ovdje nije bio slučaj - kaže Fabijančić Križanić objašnjavajući da je proračun tek nedavno objavljen i time nije mogao stupiti na snagu 1.siječnja.

Vijećnica oporbe svoj zahtjev temeljila je na tumačenju Zakona o lokalnoj samoupravi od strane bivšeg ustavnog suca dr.sc. Jadranka Crnića koji je odredbe o donošenju proračuna lokalne samouprave protumačio na način da je proračun donesen onda kada je objavljen odnosno dan na uvid javnosti.

Ministarstvo uprave to ne smatra presudnim već zaključuje da je proračun zakonito izglasan voljom većine u zadanim rokovima, te "nije ulazilo u rokove objave već donošenje proračuna" navodeći da je ustaljena praksa izglasavanja proračuna krajem godine.

- Da li je vrhovno tijelo uprave u Republici Hrvatskoj primjenjuje praksu ili zakone - pita se Fabijančić Križanić koja će od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti ovakve odluke.Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.