08.09.2010

Naučio Braillevo pismo i krenuo u prvi razred

U prvi razred osnovne škole krenuo je i slijepi Marko Cavrić(8). Kako bi što spremniji krenuo u redovitu osnovnu školu, prošle godine je umjesto "običnih" slova učio brajicu, pismo za slijepe. Naučio je na Brailleovu stroju pisati većinu slova.

- Znam napisati Marko i još neke riječi - pohvalio nam se prvašić Marko dok je s mamom Anitom nestrpljivo čekao da uđu u školu. U dvorištu je veselo pozdravio Petru s kojom je išao u vrtić. Marko s roditeljima, mlađim bratom i sestrom živi u Hotnji kraj Pokupskog. Svakog dana vozit će ga u školu do 27 km udaljene V.Gorice i jednom na tjedan u Zagreb, u glazbenu školu.

- U OŠ Eugena Kumičića u 6. razred ide slijepa djevojčica Kristina. Škola je prilagođena slijepima, a i profesori znaju raditi sa slijepom djecom pa smo se i mi odlučili za tu školu - kaže mama Anita. I ona je naučila brajicu, pismo za slijepe, kako bi sinu pomogla pri svakodnevnom učenju.

Markov rad prati tiflopedagoginja Ivona Biljuš. Jednom na tjedan obilazila ga je u vrtiću pa će i u školi pomagati učiteljici. - U neizvjesnosti sam kako će biti raditi s Markom, no najvažnija je dobra volja. Učit ću brajicu, pripremati se, a nadam se i pomoći iskusnijih kolega u zbornici - rekla je Snježana Kovačić Golubović, Markova učiteljica. Prvi puta u razredu ima slijepo dijete.

U Hrvatskoj se trenutačno školuje oko 60 slijepe djece i većina ih ide u redovite osnovne ili srednje škole.

autor: I Ladišić / 24sata


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati