12.12.2009

Narodna glazbala u Muzeju


U Muzeju Turopolja otvorena je izložba pod nazivom "Hrvatska narodna glazbala" čiji postav možete razgledati do kraja siječnja 2010. godine.

Autor izložbe je mr.sc. Krešimir Galin, a svi eksponati su iz autorove privatne zbirke. U predstavljanju izložbe autor je predstavio neka od glazbala pa se moglo saznati više o porijeklu instrumenata te čuti kako zvuče.

Zbirka instrumenata nastajala je kroz dvadesetak godina sakupljanja i jedinstvena je po tome što takvu nema niti jedan muzej u svijetu. Prema klasifikaciji Međunarodnog  savjeta za tradicijsku glazbu zbirka je podijeljena na samozvučna, opnozvučna, žicozvučna i zrakozvučna glazbala i sastoji se od 200-tinjak instrumenata.


muzejnarodnaglazbala.jpg
Zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos, ravnateljica muzeja Margareta Biškupić i autor izložbe Krešimir Galin

Ravnateljica muzeja Margareta Biškupić najavila je da će u sklopu ove izložbe biti organizirane radionice sviranja te predavanja o narodnim glazbalima. Uz to slijedeće godine nas očekuje bogat program Muzeja Turopolja koji slavi 50 godina postojanja.

Izložbu je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Stjepan Kos.
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati