14.09.2010

Nagrađivani inovator u 21. godini

Biti proglašen najboljim mladim inovatorom u Hrvatskoj, i osvojiti drugo mjesto na međunarodnom sajmu inovacija nije nimalo bezazlena stvar, štoviše ako imate tek 21 godinu. Upravo to, srž je ove priče o jednom našem sugrađanu, Davoru Gusiću koji je danas student Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Nasmijanom i komunikativnom Davoru nije bio problem odvojit malo vremena usred ispitnih rokova kako bi nam odgovorio na pokoje pitanje.

Davore,kada si se počeo baviti inovatorskim radom?

Sve je zapravo počelo u 4. razredu srednje škole. Jako me zanimala elektronika i automatika, i imao sam već dosta predznanja da bih mogao sam započeti neki svoj projekt. Moj tadašnji mentor me uočio i prijavio na natjecanje.

Znači mentor je davao dosta doprinosa tvom radu?


Zasluga mentora postoji ali u mome slučaju roditelji su ti kojima sam najviše zahvalan. Oni su ti koji su mi uvijek priskočili u pomoć kad mi je bilo potrebno i financirali mi opremu i projekte. Da nije bilo njih sigurno ne bi bih dogurao do ovdje gdje sam sad. U cijeloj toj priči najvažniji je pojedinac i njegova mašta i upornost da realizira ono što je zamislio.

Gdje si sve predstavio svoje radove?


Sudjelovao sam na sajmovima i izložbama u Zagrebu, Londonu, Numbergu, Rijeci, Osijeku. Najveća priznanja su mi srebrna medalja iz Londona za "Help alarm" i nagrada na izložbi u Čakovcu za najboljeg mladog inovatora Hrvatske 2008. godine.

Reci nam nešto više o "Help alarmu".


"Help alarm" je jedan uređaj koji prikuplja i obrađuje vitalne funkcije ljudskog organizma, naprimjer: srce, tlak, temperatura, količina kisika u krvi itd. Ukoliko uređaj detektira odstupanja od zadanih parametra uključuje se alarm u obliku slanja poruke na neki mobitel,te uključuje i neki zvučni ili svjetlosni signal. Uređaj može detektirati da li se neka osoba ustala iz kreveta što je u nekim slučajima vrlo bitno ,i cijelo vrijeme je spojen na kućnu mrežu i posjeduje svoju web stranicu na kojoj se u bilo koje vrijeme mogu provjeriti vitalni parametri, pa čak i vizualno vidjeti bolesnika.

Da li si imao kakve poslovne ponude za svoje radove?


Jedan od mojih radova, automatsko školsko zvono, je ugrađeno u desetak škola. Da bi dobili pravu ponudu od strane poduzetnika treba uložiti puno truda i vremena u proizvod. Ja sam još mlad i ima još puno vremena za nešto ozbiljnije.

davorgusić.jpg

Postoje li u Hrvatskoj dovoljni i zadovoljavajući uvjeti za ovakve projekte na tehničkim područjima s obzirom na uvjete u inozemstvu?


Pohađao sam tehničku školu Ruđera Boškovića i omogućila mi je stvarno dobre uvjete za razvoj.Ne znam kako je u drugim školama i školama izvan Hrvatske.U razvijenijim se zemljama sigurno više ulaže u ta područja školstva, ali držim da je od svega najbitnija volja pojedinca.

Radiš li sada na nekom projektu?


Trenutno radim na jednom projektu koji nije inovacija ali je tehnički složeniji. Inovatorstvo mi pomaže u tome da iskoritim maštu i razmislim kako da riješim problem kad zapnem ili kako da nešto izvedem na bolji način.

I za kraj, imaš li još nekih planova za skoru budućnost?


Ove godine smo oživili Udrugu inovatora FSB-a koja već nekoliko godina nije djelovala. Trenutno radimo na nekim novim projektima i sljedeće godine bi ih trebali prezentirati na izložbama i sajmovima u hrvatskoj i inozemstvu.

autor: Ivana Crnković / VGdanas


Komentari
24.09.2010 - brix
to je moj pametni prijatelj :D
17.09.2010 - jamesbond
bravo davore !bravo vgdanas kaj pratite tako mlade i perspektivne ljude!hocemo jos takvih primjera
16.09.2010 - lala
Svaka čast! Sretno dalje!
16.09.2010 - Dragec
Možda i u Teen-u završiš... :D Bravo Dado,a i novinarki se treba čestitati.. :))) hehe
15.09.2010 - tinoLina
bravo dado!! :))
14.09.2010 - cool232
jel ti vidiš?? meni je isto poznat od nekud...
14.09.2010 - tonia
svaka čast, nisam znala da mi je frend tako pametan =)
14.09.2010 - anonimus
Bravo dečko! Samo naprijed!!!
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

-izložba slika hrvatskog slikara
-izložbeni prostor POUVG-a