28.06.2010

Na gradilištu autoceste arheološka nalazišta

U krugu od petstotinjak metara u Donjem Vukojevcu, mjestu na trasi buduće autoceste Sisak-Zagreb, arheolozi su pronašli čak tri naselja iz daleke prošlosti. Jedno je iz kamenog doba, jedno iz brončanog, a jedno datira iz vremena starog Rima.

U neposrednoj blizini još su dva lokaliteta koja će arheolozi istraživati što je dokaz da je prostor između naselja Gornji i Donji Vukojevac u općini Lekenik nekada bilo vrlo atraktivan za naseljavanje.


Na lokalitetu na samoj trasi autoceste kod Donjeg Vukojevca, ekipa arheologa Marka Dizdara iz Istituta za arheologiju, pažljivo je prekopala površinu od čak 10.200 četvornih metara, odnosno jednog hektara i otkrila čak dva naselja. Jedno iz brončanog doba, odnosno razdoblja između 13 i 11. stoljeća prije Krista, a drugo je iz nove ere, iz vremena Rimskog Carstva.


- Pronašli smo preko 1100 arheoloških objekata: kuće, gospodarske objekte, ceste, odvodne kanale, stupove, keramiku, komade stakla. U naselju iz rimskog doba otkriven je i jedan paljevinski grob, u kojem su otkriveni kalcificirani ostaci kostura, komadići stakla i keramike, a ti će predmeti, posebice ostaci kostura, odgovoriti o kome se radi, tko je pokopan u tome grobu i zašto je grob usred naselja, kada su u rimsko doba već bila organizirana posebna groblja, kaže nam Marko Dizdar.


Dodaje kako nalazi otkrivaju da u naselju iz rimskog doba nisu živjeli Rimljani nego Panonci, podanici Rimskog carstva. Naselje je niklo uz rimsku cestu i pronađeni su neki predmeti iz doba Rima.


- Zanimljivo je da su oba naselja strukturirana kao obiteljska naselja. Točno se vide stambeni objekti, gospodarske zgrade, ograde, mreža putova i odvodnih kanala. Na žalost organskog materijala nema, jer je tlo izrazito kiselo, te je čak i pronađena keramika u jako lošem stanju, kaže nam arheolog Marko Dizdar.


Što se tiče naselja iz brončanog doba, ispod oraničnog sloja, na dubini od svega 40 do 50 centimetara pronađeni su dokazi postojanja čak devet kuća, te niz uporabnih predmeta od keramike. Kuće su rađene od drvenih stupova, između kojih je bilo isprepleteno pruće i sve premazano slojem blata.


Nedaleko od toga mjesta, na zemljištu 'Luka', svega nekoliko metara od obiteljskih kuća ekipa dr. Kornelije Minichreiter iz Instituta za arheologiju pronašla je naselje iz kamenog doba, staro oko sedam tisuća godina.


Pronađeno su ostaci nadzemnih stambenih objekata te tragovi temelja kuća.


- Nađeni su i ostaci keramike koji pripadaju Sopotskoj kulturi, pojasnila je dr. Minichreiter.


Na toj lokaciji radovi su tek počeli i očekuje se više vrijednih otkrića dragocjenih za spoznaje o životu ljudi na prostorima između Siska i Zagreba. Arheolozi pojašnjavaju kako su očekivali pronalazak vrijednih predmeta, jer je na lokaciju ukazao pregled cijele trase. No, ovako vrijedne i bogate nalaze nisu očekivali.


izvor: Jutarnji list
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati