27.03.2010

Muke po parkiranju


Sigurno ste primjetili kako je sve manje besplatnih parkirnih mjesta. Početkom godine na gradske ulice uveden je novi sustav naplate parkiranja. Nove lokacije nalaze se u drugoj zoni gdje je sat parkiranja tri kune. To su Ulica Marice Hrvatske preko puta Hitne pomoći, Kolareva pokraj HEPa te Magdalenićeva i Ulica Josipa Pucekovića. Sustav naplate parkiranja u Velikoj Gorici postoji već deset godina, a trenutno se naplaćuje 700 parkirališnih mjesta.

Mjesečnu kartu stanari mogu kupiti zaista povoljno, po cijeni od 30 kn, a invalidi za 20 kn. No, ni to im nije garancija da će zaista pronaći mjesto kad se vrate kući s posla. To i jest jedan od glavnih razloga zašto je naplata parkianja uvedena. Mnogi su se žalili na promet u mirovanju. Mještani okolnih sela dolazili bi automobilom do Velike Gorice, a zatim nastavili do Zagreba gradskim prijevozom.

Činjenica je da je Velika Gorica grad u porastu sa sve više automobila. Možda naplata parkiranja i nije tako loša ideja, cijene su zaista simbolične, ali zar je nužno naplaćivati ga do 21 sat, pa čak i subotom,  a u dragoj nam metropoli parkiranje se naplaćuje do 19 sati, a subotom do 15 sati? Nadležni kažu kako smo po broju parkirnih mjesta daleko ispod nekih hrvatskih gradova, a kako su cijene i više nego niske.

Problem parkirnih mjesta bio je velik problem za stanare i naplata je uvedena na njihovu inicijativu. S druge strane, neki odbijaju kupiti mjesečnu kartu i svoje limene ljubimce ostavljaju na još ono malo preostalih besplatnih mjesta koje će, vjerojatno, zbog prevelike navale, uskoro postati još jedna zona. Naime, razmišlja se i o trećoj zoni u kojoj bi sat parkiranja platili dvije kune.

Slažemo se da su parkirna mjesta jedan od velikogoričkih problema, ali sumnjamo da će ga riješiti ova besmislena naplata po gotovo cijelom gradu. Razvoj grada nosi svoje posljedice i gradske bi vlasti trebale razmišljati o gradnji novih parkirališta, gradske garaže ili naći neko drugo, funkcionalnije riješenje na zadovoljstvo jedne i druge strane. Dok ga čekamo, nadamo se da neće preko noći izrasti još neka tabla na kojoj piše zona, a vi pazite gdje stajete jer bi vam se ispod brisača mogla zavuči kazna u iznosu od 80 kn.

aa


Komentari
30.03.2010 - Mariovg
iako ne plaćam parking u VG ali ipak mislim da naplata parkiranja subotom do 21 sat je stvarno pretjerano
27.03.2010 - jajodokrajo
Ovo vise nije normalno s tom naplatom parkiranja to bi trebalo ukinut pa da sve bude besplatno i nek se snalazimo kak znamo i umijemo!!pozz svima....
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati