09.10.2009

Ministar smjenjuje šeficu suda u Gorici


Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je u intervjuu za Jutarnji list da će smijeniti šeficu Općinskog suda u Velikoj Gorici ako se utvrdi da je Vesni Žužić dala da vodi spor u kojem je na tuženoj strani i njen suprug.

- Iskoristit ću svoju ovlast prema potrebi nakon što se potpuno utvrde sve relevantne činjenice. Naredio sam da sve istraže do ponedjeljka. Slučaj ne djeluje nimalo dobro – izjavio je Ivan Šimonović.

- Da sam ja bio na tom mjestu i odlučivao o izuzeću, sutkinju Vesnu Žužić izuzeo bih iz slučaja - rekao je Đuro Sessa, predsjednik Hrvatske udruge sudaca, komentirajući aferu u Velikoj Gorici.

Naime, sutkinji Žužić je na Općinskom sudu dodijeljen spor u koji je umiješan i njezin suprug, vlasnik Soliduma Željko Žužić. Kada je Općinsko državno odvjetništvo zatražilo izuzeće sutkinje Žužić zbog sukoba interesa, v.d. predsjednice Općinskog suda Irena Kvaternik je zahtjev odbila.

- Ne mogu govoriti o konkretnom slučaju, ali ako postoji veza između suca i stranke u postupku, sudac sam treba zatražiti izuzeće ili ga treba izuzeti sa slučaja, pa čak i ako postoji samo sumnja ili dojam da bi sudac mogao biti pristran - objašnjava Sessa. Dodaje da znatno veća šteta nastaje kad se zbog takvih stvari nad cijelim slučajem nadvije sumnja.

Dovoljna je samo sumnja da suđenje može biti neobjektivno, a kamoli da je supruga sutkinja u slučaju vezanom uz muža

- U takvom postupku stranka koja izgubi može potom podnijeti žalbu i kao razlog iznijeti povredu postupka jer je sudac koji je sudio trebao biti izuzet - kaže Sessa.

Sličan stav o tome ima i predsjednik Državnog sudbenog vijeća, sudac Ivan Turudić: - Sutkinja ne bi smjela suditi ako je stranka u postupku njezin suprug. Sudac je, čim sazna za to, dužan o tome obavijestiti predsjednicu suda.

Poznati odvjetnik Ante Nobilo vrlo je konkretan kad je riječ o slučaju Žužić.

- Stvari su vrlo jednostavne. Supruga ne može suditi u slučaju u kojem je njezin suprug stranka, pa čak ni onda kad nije direktna stranka u postupku. Dovoljno je samo da postoji sumnja, odnosno da bi se moglo naslutiti da bi suđenje moglo biti neobjektivno. Uvijek treba misliti i na percepciju stranaka u postupku - objašnjava Nobilo i dodaje da, ako postoje sumnje na mogući sukob interesa, suca treba izuzeti. Ističe i da taj slučaj nikako nije smio biti dodijeljen sutkinji Žužić.

- U takvim situacijama suci obično sami traže izuzeće, čak i kad samo površno poznaju stranku u postupku, bilo da im je poznanik ili susjed. Dakle, u svim situacijama u kojima se može pojaviti sumnja u objektivnost. To je standard - upozorava Nobilo.

Izvor: T-portal


Komentari
11.10.2009 - winetouxxl
jadni Žužići pa njih niko ne voli
11.10.2009 - druker
ova država je sad već fakat komična više se nemreš ni iživcirat oko stvare koje se ovdje rade kad je sve tak več normalno :)
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura