03.06.2010

Matica hrvatska održala skupštinu

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici održao je svoju godišnju skupštinu na kojoj su predstavljeni rezultati rada ovoga ogranka.  Ogranak je, nakon niza neaktivnih godina, obnovljen sredinom 2008. godine i aktivnije s radom kreće u proljeće prošle godine.

Nazočnima se obratio predsjednik velikogoričkog Ogranka Matice hrvatske Stjepan Rendulić i u svom izvješću naglasio kako je Ogranak imao vrlo aktivnu godinu, a ujedno se i zahvalio svim posjetiteljima njihovih manifestacija i pokroviteljima koji su ih omogućili.

Matica je u proljeće 2009 održala ciklus predavanja na kojima su sami autori predstavili tri aktualna pravopisa, a želja da se u završnom predavanju okupe predstavnici triju različitih koncepcija, očekivano, nije se ostvarila. Najvažnija aktivnost ogranka je projekt "Matičin četvrtak u Muzeju" kojim su svakoga tjedna u Muzeju Turopolja organizirali razna predstavljanja autora knjiga, pjesnika, predavanja na temu ekologije, kulturne baštine Turopolja, predstavljanja velikogoričkih institucija pa čak i Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Ukupna su održana 23 Matičina četvrtka kojih je posjetilo preko 550 zainteresiranih sugrađana, a koji su kućama ponijeli brojna tiskana izdanja Matice Hrvatske i HAZU-a.

- Može se dati ocjena da je Četvrtak dao vrijedne kulturne događaje, da je našao svoju publiku i svoje mjesto u kulturnom životu grada Velike Gorice - zaključio je Stjepan Rendulić.

Ogranak po prvi puta je organizirao i književni natječaj na koji se odazvalo 8 autora sa svojim pjesmama i proznim djelima. Natječaj će se održati i ove godine, a želja je da postane tradicija. Od planova za novu sezonu istaknuta je namjera tiskanja i vlastitog glasila kako bi se lokalnim djelovanjem popularizirala Matica hrvatska i sve ono za što se ona zalaže.Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati