17.07.2010

Kurilovečko raspelo obnovljeno

„Križno drevo“ odnosno raspelo u Kurilovečkoj ulici, u istoimenom naselju, još je jednom bilo mjesto susreta Kurilovčana u molitvi. Povod okupljanja mještana bila je posveta obnovljenog raspela na kojemu je u vrijeme Domovinskog rata položen zavjet za hodočašćem velikogoričana u Mariju Bistricu.

Blagoslov novog drvenog raspela predvodio je župnik Vlado Razum, a mještanima Kurilovca predvođenim predsjednicom vijeća Gradske četvrti Anom Plehinger pridružio se i zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos.  

- Križ je najsnažniji simbol, znak spasenja i želja mi je da i dalje zrači Kurilovcem i okuplja ih u zajedničkoj molitvi – okupljenima je poručio velečasni Vlado Razum koji je ukratko prenio i priču koja je uklesana u podnožje križa.

„Godine Gospodnje 1991. na početku Domovinskog rata, započela je kod ovog raspela molitva svete Krunice za zaštitu Grada Velike Gorice od ratnog razaranja i na poticaj župnika Josipa Frkina postavljen je zavjet za pješačko hodočašće u Marija Bistricu“ – stoji zapisano na raspelu.

raspelokurilovec.jpg

Mještani su duže vrijeme željeli da se raspelo obnovi, ali nedostajalo je konkretnih dogovora. Krajnji povod bio je i članak u listu Navještenje pod nazivom „Tužno raspelo“ kojim se upozoravalo na stanje ovog mještanima važnog mjesta.

- Puno je obitelji imalo želju i ponudilo pomoć da se raspelo obnovi. Na kraju smo u dva dana razgovarali s župnikom, zatražili financijsku podršku Grada i međusobno dogovorili obveze i obnova je krenula – rekla nam je Ana Plehinger. Nadodaje kako je ovo najstarije mjesto okupljanja i molitve u Kurilovcu, a kroz obnovu ponovno se pokazalo kao znak jedinstva Kurilovčana.

Sama obnova raspela velikim je djelom i rad samih mještana koji su darovali materijal i svoje vrijeme kako bi se ono izradilo jednako izvorniku koji je na tom mjestu stajalo više od 100 godina.Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati