25.05.2010

Kurija postaje muzej


Kurija Modić-Bedeković koja se nalazi u Donjoj Lomnici uređuje se kako bi se prenamijenila u muzejski prostor koji će izvornim namještajom prikazati kako se živjelo u 19. i 20. stoljeću u ladanjskim kućama vlastelina.

Od 1998. godine u očuvanje ove kurije uloženo je preko milijun kuna, a prošloga tjedna započeli su radovi vrijedni dodatnih 944 tisuća kuna kojima će se sanirati međustropne konstrukcije i temelji, ugradit elektro instalacije te uredit pročelje građevine. Radovi će trajati do listopada, a paralelno s njima restaurira se i namještaj iz same kurije. Daljna dinamika radova uskladit će se s konzervatorima i potrebnim sredstvima.

kurijamodićbedeković1.jpg
Zajednička fotografija vlasnika te predstavnika Grada i institucija

Kurija Bedeković u privatnom je vlasništvu obitelji Kallay, Perak i Perak Kroll. Krajem 2008. godine Grad Velika Gorica, Muzej Turopolja i vlasnici kurije potpisali su Sporazum o načinu korištenja, javnog prezentiranja i upravljanja kurijom Bedeković u Donjoj Lomnici kojim je dogovoreno da se kurija obnovi kao stalni muzejski postav i otvori za javnost. Sporazum je potpisan na 15 godina, a za kuriju će se brinuti Muzej Turopolja.

- Ovakve kurije treba sačuvati i šteta je što ih više nemamo sačuvano. Zahvaljujem se vlasnicima što su nam dali na upravljanje svoju imovinu da ju uredimo i otvorimo za javnost - rekao je gradonačelnik Barišić prilikom obilaska kurije.

Vlasnici kurije tom prigodom su rekli da im je drago što će se kurija očuvati za generacije koje dolaze jer sami sa svojim sredstvima ne bi mogli to ostvariti te su upravo zbog toga predali kuriju bez naknade. Inače sestre Bedeković su u kuriji živjele do 1976. godine, a i sada u njoj živi domar.

kurijamodićbedeković.jpg
Ovako je nekada izgledala unutrašnjost, a nakon restauracije namještaj će se vratiti u kuriju    foto: tzvg.hr

Kurija je jedan od rijetkih relativno dobro sačuvanih primjeraka drvene stambene arhitekture vlastele u Turopolju s početka 19. stoljeća, a građena je 1806.godine. Osim objekta zaštićen je i cjelokupni inventar kurije odnosno namještaj i ostali upotrebni i ukrasni predmeti.

- Sav izvorni namještaj je uskladišten i ići će na restauraciju, te će se vratiti u kuriju kao postav nakon muzeološke obrade. Postav muzeja zadan je time kako je kurija izgledala u izvorniku - rekla je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić te najavila kako će kroz 2 godine kurija biti spremna da primi prve posjetitelje.

Hoće li iste sreće biti kurija Alapić u Vukovini, Zlatarić u Bukevlju, Josipović u Kurilovcu ili će se poput Jelačićeve urušiti?!


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati