24.05.2010

Korak bliže novoj pedijatriji


Odjel školske medicine od slijedeće nastavne godine preselit će u nove prostorije i time osloboditi mjesto za proširenje pedijatrije Doma zdravlja Velika Gorica. Školska medicina tako već ove godine dobiva 65 m2 novouređenih prostorija za čije je uređenje Zagrebačka županija izdvojila 280 tisuća kuna.

Radove su danas obišli gradonačelnik Dražen Barišić, pročelnik za društvene djelatnosti Zvonko Kunić, voditelj velikogoričkog Doma zdravlja dr. Stjepan Zagorac, pedijatrica dr. Ljubica Mikulčić i predstavnik izvođača radova.

pedijatrija.jpg

Odjel školske medicine provodi preventivne i edukativne programe i većinu svojih poslova obavlja u školama, a manji dio u samoj ordinaciji. Ovime će se osuvremeniti odjel školske medicine, ali njegovo izmještanje sa stare lokacije prvi je korak u cilju proširenja pedijatrije.

- Prostor koji se sad koristi za pedijatriju takav je već dvadesetak godina, a grad je u međuvremenu puno narastao, i treba ga prilagoditi novim potrebama i standardima, te napraviti pedijatriju da bude još 20-tak godina u funkciji - rekao dr. Stjepan Zagorac.

Na ove riječi nadovezao se gradonačelnik: - Proširenje i opremanje pedijatrije je itekako potrebno gradu koji ima skoro 80 tisuća stanovnika. Cijeli projekt za pedijatriju trajat će duže vrijeme jer uz vlastita sredstva potrebna je i pomoć javnosti i donatora. Inicijativa za to krenula je već na božićnom koncertu na kojemu je prikupljeno prvih 20 tisuća kuna.

 - Pedijatrija ima 5 timova i brine za oko 6500 djece i potrebe su velike. Ne možemo više rješavati pedijatriju u ovim uvjetima, treba mijenjati kompletno sve - direktna je bila dr. Mikulčić.

Pojasnila je kako nije samo pitanje kapaciteta već i adekvatnih uvjeta: liječnik treba imati svoju prostoriju odvojenu od sestre, izolacija za djecu s akutnim bolestima, treba soba za opservaciju djece i inhalaciju i niz drugih stvari koje će osigurati da će djeca trebati ići manje u Zagreb.

Za cijeli projekt proširenja pedijatrije trebat će prikupiti 1,5 milijuna kuna te će se financiranje tražiti na više strana, od države, županije, grada, ali i donatora i raznih akcija, zaključili su inicijatori projekta za proširenje pedijatrije čime će se unaprijediti zdrastvena skrb najmlađih velikogoričana.

Komentari
24.05.2010 - cool232
ma pusti nikad nije kasno za takve stvari, trebalo je ranije :)
24.05.2010 - blabla
malo kasno ali bolje ikad nego nikad
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati