14.07.2009

Konstituirano Gradsko vijeće


Na današnjem ponovljenom konstituiranju Gradskog vijeća, koje prvi puta nije imalo kvoruma, pojavili su se svi vijećnici – njih 27. Za predsjednika je izglasan Goran Beus Richembergh(HNS), a zamjenice su mu Vesna Fabijančić Križanić(SDP) i Tajana Amšel Zelenika(DC).

 

Iako je zbog odnosa vijećničkih mjesta ishod bio jasan niti ovoj sjednici nije nedostajalo stranačkih prepucavanja. Ante Šimunović (HDZ) iskoristio je u više navrata svoje pravo za nastupom u kojima je prozvao bivšu vlast da su loše radili svoj posao, da nemaju legitimitet izbora građana i da opstruiraju volju birača. Zbog rasprave van teme, a koja je konstituiranje vijeća, više je puta opomenut od strane predsjedavajućeg koji je do izbora predsjednika bio najstariji član vijeća Ivan Kuzmec.

 

Zbog nespojivih dužnosti svoje vijećničke mandate u mirovanje su stavili Mario Šipušić (HSLS), Zvonko Kunić (DC) te Ivan Šuker (HDZ) koje će zamijeniti Stjepan Lučić(HSLS), Vesna Marijetić (DC) te Stjepan Zagorec (HDZ). Ostavku je priložio Ervin Kolarec(HDZ) zbog svoje dužnosti zamjenika gradonačelnika, a zamijeniti će ga Stjepan Zagorac (HDZ).

 

Vijećnici su položili prisegu da će savjesno obavljati svoju vijećničku dužnost, a potom se glasalo o novome predsjedniku vijeća. Nakon izglasavanja vijećnici HDZ/HSS/HSP/HSS-a napustili su prostoriju, a novo izabrani predsjednik čestitao je nazočnom gradonačelniku Draženu Barišiću na pobjedi te poželio dobru suradnju na dobrobit građana Velike Gorice.

 


Sve samo predstava

 

Odnos snaga bio je jasan od samoga početka pa je vijećnička oporba predvođena A. Šimunovićom mogla samo odigrati uloge iz prošlog saziva, odnosno ponovno potegnuti pitanje „nerazjašnjenje prošlosti Odiseja“, ali i procjena punjenja proračuna za koju „Velika koalicija za Veliku Goricu“ smatra da će podbaciti pa predviđaju manjak od 38 milijuna kuna. Na ove optužbe bivši gradonačelnik odgovorio je da će pravo stanje pokazati polugodišnji izvještaj i revizija. Apsurdnost nepotrebnog prepucavanja nazočni u vijećnici su počastili kolutanjem očima. (op.a.)

 

Kako će „zaraćene strane“ uspjeti surađivati teško je predvidjeti. I gradonačelnik i gradsko vijeće imaju dovoljno ovlasti da jedni drugima otežaju rad. Hoće li se to dogoditi ili će naći dovoljno razloga za suradnju za dobrobit grada pokazati će se na narednim sjednicama.


 

Velika koalicija za Veliku Goricu za predsjednicu vijeća je željela Vlatku Pejak (HSP),

ali za to im je nedostajala jedna ruka u zraku.

 

Na relaciji Beus – Šimunović ništa novo

 

A. Šimunović (HDZ) iskoristio je više puta svoje pravo za nastupom na govornici da ponovno prozove Gorana Beusa Richemberga zbog svoje „nerazjašnjene prošlosti“, za koju tvrdi da je on u osamdesetima bio „agent UDBE“ te da je „cinkao mlade hrvate“. Goran B.R. odbacio je optužbe te uzvratio Šimunoviću da ga trenutno ne može tužiti zbog klevete jer ga štiti vijećnički imunitet, ali da će istekom istog prvom prilikom to učiniti „s guštom“.
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.