08.09.2010

Kongres esperantista u Gorici

8. Kongres hrvatskih esperantista održati će se ove subote, 11. rujna, u Velikoj Gorici u Domu kulture Galženica, a glavna tema je "Esperanto i Europa".

Esperanto je umjetni jezik osmišljen kako bi olakšao komunikaciju između naroda, a odlike su mu što je neutralan, lagan za učenje i ima stoljetnu tradiciju. Objavio ga je 1887.  Dr. Zamenhof (1859-1917) pod pseudonimom "Dr. Esperanto", što znači "onaj koji se nada", i to je postalo ime samog jezika. Oko 75 % esperantskog vokabulara dolazi iz latinskog i romanskih jezika (posebno francuskog), oko 20 % iz germanski jezika (njemački, engleski) a ostatak uglavnom iz slavenskih jezika (ruski i poljski) i grčkog.

Posljednji kongres održan je daleko 2005. godine pa će se na kongresu raspravljati o budućnosti ovoga međunarodnoga jezika u Hrvatskoj. Na susret su kao gosti pozvani veleposlanici Njemačke i Francuske. Organizatori ovoga kongresa su Hrvatski savez za esperanto i esperantsko društvo "Svijet mira" u Velikoj Gorici, a domaćini za naredni dan planiraju i obilazak Turopolja.Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati