08.02.2011

Komunalac, Vodoopskrba i Čistoća u uredima bez dozvole

Nakon što je prije nekoliko dana javnost doznala da poliklinika za dijalizu Auxilium u Kolodvorskoj 64 ne može početi s radom jer zgrada nema sve potrebne dozvole, s istim problemom suočile su se i gradske tvrtke VG Komunalac, VG Vodoopskrba i VG Čistoća. One, naime, u spomenutom objektu "bespravno" posluju, na drugom i trećem katu, već više od dvije godine.

Nemaju pojma gdje rade

Riječ je o zgradi koja je, doznajemo, građena 1968. godine, no u originalnom projektu imala je samo prizemlje, dok su dva kata i postranični lift dograđeni i nemaju uporabne dozvole. Temeljem toga građevinska inspekcija u prosincu je izdala rješenje o rušenju objekta, iako je vlasnik zgrade Ivan Maričić samo mjesec dana ranije, u studenome, predao zahtjev za legalizaciju, odnosno tražio usklađivanje s izvedbenim stanjem.

– Ništa se neće rušiti. Problem je u liftu koji se ionako ne koristi – rekao nam je Klaudio Maričić, sin Ivana Maričića, koji je pravni vlasnik zdanja u Kolodvorskoj i koji od poliklinike i gradskih tvrtki ubire najam. Naime Komunalac, VG Vodoopskrba kao i Čistoća, za najam godišnje 'iskeširaju' 2,5 milijuna kuna. Slično tvrde i iz Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo u Velikoj Gorici.

– U zahtjevu za legalizaciju koji je vlasnik dostavio 5. studenoga nisu bili priloženi svi papiri, pa smo novi zaprimili tek 26. siječnja – poručili su iz Odjela.

Zanimljivo je da o problemu koji imaju tri gradske tvrtke s prostorima u kojima ilegalno posluju gradonačelnik ne zna ništa.

– Apsolutno nikakvih saznanja nemam o rušenju te zgrade. Kad sam preuzeo dužnost komunalna poduzeća već su bila na lokaciji na kojoj su i sada. Ipak, vjerujem da su prije potpisivanja provjerili na koji način sklapaju ugovore o najmu! – nada se Dražen Barišić.

Grad traži novo rješenje

A da im poduzeća posluju u zgradi bez uporabne dozvole pojma, tvrde, nemaju ni direktori spomenutih gradskih tvrtki.

– Moram provjeriti. Kad sam stigao na mjesto direktora nisam provjeravao takve stvari. Na mjesto direktora sam došao 2009. godine. Da je izdano rješenje o rušenju te zgrade stvarno ne znam ništa – kaže prvi čovjek VG Vodoopskrbe Jure Galić.

Nakon što su Večernjakovi novinari na propust uputili i direktore i gradonačelnika, Dražen Barišić je poručio: "Već duže vrijeme, Grad i uprave komunalnih poduzeća razmišljaju o kvalitetnijem rješenju za poduzeća. Rješenja bi bila jeftinija i omogućila bi bolje smještajne uvjete."
 
Da bi se objekt legalizirao svi dijelovi objekta trebaju dozvole

Iako nam nitko nije službeno htio potvrditi koji dijelovi zgrade u Kolodvorskoj 64 nemaju uporabne dozvole, pravni izvori, upućeni u cijelu stvar, objasnili su nam pravno stanje stvari. Naime, po Zakonu o graditeljstvu koji je donesen 2007. godine, unatoč činjenici da prizemlje zgrade, u kojem se nalazi dijaliza, ima sve papire, zbog naknadno dozidanih dijelova, koji nemaju uporabne dozvole, rješenje o rušenju odnosi se na cijeli objekt. Nemoguće je, tvrde, da bez legalizacije dograđenih dijelova samo dio zgrade koji je građen '68. bude zasebno legaliziran.

autori: S.Hoffman, L.Kovačević / Večernji list


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.