30.08.2010

Kombi za invalide neće voziti Franku

Franka Sučić neće u vrtić. Ne zato što to ne želi, nego zato što ne može.

Vrtić je od njezine kuće udaljen šest kilometara, a ta sedmogodišnjakinja iz Gradića boluje od cerebralne paralize. Potpuni je invalid. Zbog velikih troškova njezina liječenja i oporavka obitelj je morala prodati automobil, a šest kilometara po zimi i kiši djevojčicu, koja sve vrijeme provodi u kolicima, teško bi bilo gurati.

Njezina je najveća želja – druženje s prijateljima, vršnjacima. Dobro, ima tu jedna tajna želja – iz svega glasa zapjevala bi s članovima benda Hladno pivo...

Pravilnik o korištenju

Obitelj je pomoć potražila u Gradskoj organizaciji Crvenog križa Velike Gorice, koji odnedavno ima kombi za prijevoz osoba s invaliditetom.

Ali Franka, a ni itko drugi kojem u knjižici piše postotak invaliditeta, tim kombijem ne može se voziti svaki dan. Ne može čak ni u vrtić, školu...

– Za takve svrhe kombi nije ni nabavljen jer bi se njime vozilo malo osoba. Tehnički to jednostavno nije ni izvedivo – opravdao je odluke o uporabi kombija pročelnik Zvonko Kunić.

Vozilo koje je nabavljeno pušta se “u promet” po pravilniku koji, kaže Kunić, nisu izradili napamet. Prema tome pravilniku pravo na prijevoz ostvaruju osobe kojima su oštećene noge 60 posto i koje nose ortopedska pomagala, naravno, ako nemaju vlastiti prijevoz ili ako u automobil ne mogu smjestiti pomagala.

Prijevoz za preglede

Osobe s invaliditetom tim vozilom mogu otići na kulturne, zabavne i sportske priredbe, mogu vozilo koristiti za grupni i individualni prijevoz za osobne potrebe ili, pak, za prijevoz na liječničke preglede ako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne dopusti plaćanje prijevoza. Tim će se vozilom Franka odvesti na liječnički pregled u rujnu.

– Tražila sam ih za pregled prijevoz kombijem. Prvo su me odbili pa sutradan nazvali i rekli da će je prevesti – rekla je Frankina majka Darija. Franki je nedavno treći put operiran kuk i još ne smije sjediti ni u svojim kolicima, u kojima provodi najviše vremena. Ružno je da majka djevojčice najprije čuje “ne”, a onda i samilosno “da”.

Uostalom, svi oni koji se žele voziti tim kombijem moraju ga rezervirati dva dana prije od 7.30 do 15.30 sati.

autor: Lana Kovačević, Večernji listKomentari
06.06.2011 - susjeda
Iako je obitelji Sučić,pročelnik Kunić obećao pomoći,čak i na televiziji,oni strpljivo čekaju ali još ništa od pomoći...Žalosno je da se takvim obiteljima ne pomogne.
01.09.2010 - cool
Sramotno! Naša jadna svakodnevica! Grrrrrr
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati