25.03.2010

Kino u muzeju


Gorička alternativna scena jučer je u prostorima Muzeja Turopolje predstavila dokumentarni film Velika tišina u režiji Philipa Groninga. Iako ga nisu pratile velike promidžbene kampanje, film je zapažen na brojnim filmskim festivalima, a tijekom Božića 2006. godine, u Njemačkoj, zemlji u kojoj je nastao, imao je veću posjećenost od Harrya Pottera!

Film prati život jednog kartuzijanskog samostana u francuskim Alpama. Snimljen je bez komentara, dijaloga, intervjua, glazbe, samo uz pratnju zvukova iz prirode. Molitva, kiša i zvuk zvona jedini prekidaju tišinu samostana. Prisiljeni smo gledati i osjećati. Mnogi se možda ne bi upustili u više od dva sata gledanja tišine, koliko traje film. No, upravo smirenost i meditacija ove priče koja nas uvlači u jedan nepoznati, potpuno drugačiji svijet od onog užurbanog i bučnog kojeg mi poznajemo privukla je međunarodnu publiku.

Na projekciji filma zatekli smo nekolicinu mladih ljudi koje je film oduševio zbog svoje posebnosti. Lijepo je, za promjenu, provesti jednu mirnu večer u muzeju. Organizatori kažu kako će nastojati organizirati ovakve projekcije svakog mjeseca, a cilj im je prikazivati  manje poznate, nekomercijalne filmove koji nisu stekli svjetsku slavu, ali ipak zaslužuju trenutak pažnje.


                                                                                                                                                                                                                        aaNajave - Kultura