28.01.2010

Kaznene prijave gradonačelniku


Danas je održana tiskovna konferencija na temu „Prvih šest mjeseci kohabitacije u Gradu Velikoj Gorici: gradonačelnikove zloupotrebe ovlasti i službene dužnosti“ koju su vodili Goran Beus Richembergh, Vesna Fabijančić Križanić i Tajana Amšel Zelenika.

 

Povod konferencije je stanje u gradu za koje je rečeno da je najteže u povijesti grada koji funkcionira pod pritiskom kaznenih prijava, loše sklopljenih poslova i raskinutih ugovora.

 

Protiv gradonačelnika Barišića podnesene su kaznene prijave Uskoku u slučajevima gradnje sportske dvorane i Televizije Velika Gorica.

 

Gradnja d.o.o. Osijek u kaznenoj prijavi navodi da je gradonačelnik doveo u zabludu i prevario njihovu tvrtku, ali i prijevarno postupio prema institucijama od koje je zatražio mišljenja na način da im nije dostavio potpune i istinite podatke. Temelj prijave je Predugovor koji su gradonačelnik Barišić i Gradnja d.o.o. Osijek sklopili, a u kojem stoji da će ako tvrtka prizna tužbu za raskidanje ugovora identičan ugovor biti potpisan i oni će graditi dvoranu.

 

Kao razlog ovakve „kombinacije“ u prijavi stoji: „kako bi se mogao pokrenuti kazneni postupak protiv bivšeg gradonačelnika Tonina Picule“.

 

Predugovor nije ispoštovan, a iako natječaj javne nabave nije poništen pokrenut je novi. Na novi natječaj izdana je privremena mjera zabrane nastavka od strane Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, a sve je dovelo do toga da se ovaj spor sa Općinskog suda u Velikoj Gorici, preko Županijskog do Vrhovnog suda može potrajati godinama – time i sama gradnja dvorane.

 

Zatekao sam nevažeći ugovor za izgradnju dvorane i odmah napravio reviziju ugovora te zatražio mišljenja nadležnih institucija, točnije Ministarstva gospodarstva i Državnog odvjetništva RH, te temeljem njihovim uputa postupio sam dalje po zakonu i proveo novu javnu nabavu – odgovorio je gradonačelnik Barišić na optužbe o nezakonitostima.

 

Klub vijećnika SDP-a u svojoj prijavi za slučaj Televizije Velika Gorica tvrdi da je gradonačelnik likvidirao ovu televiziju kako bi osigurao monopol Televiziji Turopolje u čijem je 100% vlasništvu. Ovime je onemogućio da Grad dođe do svojih potraživanja, a ukoliko Grad nije htio biti dio tvrtke mogao je svoje suvlasništvo prodati.

 

Gradonačelnik na ove optužbe je rekao: „Poduzeo sam sve zakonske korake da zaštitim sredstva Grada, a Grad Velika Gorica nema interesa ulagati u propala poduzeća.“

 

Tiskovnu konferenciju predstavnici Gradskog vijeća zaključili su željom da sa gradonačelnikom uspostavi dijalog jer u proteklih 6 mjeseci nisu se sastali ni jednom, a njihovi savjeti mogli su spriječiti štetne tužbe za grad.Komentari
30.01.2010 - sirena
"bravo Beus Rikemberg,ovim si samo podigao popularnost gradonačelniku,zabil si si autogol,nisi tak pametan kak zgledaš,još jednom BRAVO" Apsolutno BRAVO za GBR i hvala mu kao predsjedniku GV. Zar vi ne vidite da je u VG medijska blokada. Ne autogol, nego je pobijedio već i prije početka tekme čim je odlučio sazvati pressicu da Goričani konačno saznaju što gradonačelnik izvodi. Beus je za gradonačelnika i ostale pomagaće i "savjetnike" doktor nauka. Kud sreće i pameti Turopoljaca da dobijemo još nekoliko takvih pametnih koji to jesu bez obzira na izgled.
29.01.2010 - cool232
a di su tu elementi korupcije i organiziranog kriminala? kršenje procedure , zakona etc lako moguće al kaj nije to onda za upravni sud ?
28.01.2010 - hudini
bravo Beus Rikemberg,ovim si samo podigao popularnost gradonačelniku,zabil si si autogol,nisi tak pametan kak zgledaš,još jednom BRAVO
28.01.2010 - sanjin
Bit će dvorana i bit će po zakonu! Samo je pitanje za koliko desetaka godina! Mogli su lijepo šutjet i dvorana bi bila već gotova!
28.01.2010 - ivan
Tiskovnu konferenciju su zaključili sa željom da nešto naprave, dobro da se nisu i pomolili! Svašta!!!
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati